Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gazpacho, tortilla de patatas i patatas al cabrales, czyli Hiszpania na talerzu. Zobacz przepisy na dania z południa

opr. Magda Smoleń
Hiszpańska kuchnia to nie tylko pyszne potrawy, ale również okazja do odkrywania bogactwa kultury – nie tylko na talerzu. Eksperymentujmy w kuchni, dzielmy się smakami z bliskimi i czerpmy radość z jedzenia w prawdziwie hiszpańskim stylu! Na zdjęciu tradycyjna zupa gazpacho.
Hiszpańska kuchnia to nie tylko pyszne potrawy, ale również okazja do odkrywania bogactwa kultury – nie tylko na talerzu. Eksperymentujmy w kuchni, dzielmy się smakami z bliskimi i czerpmy radość z jedzenia w prawdziwie hiszpańskim stylu! Na zdjęciu tradycyjna zupa gazpacho. Fot. materiały prasowe
Każdy, kto odwiedził Hiszpanię, z pewnością zakochał się nie tylko w jej zabytkach i pięknych plażach, ale także w kuchni. Zachwyca prostotą, smakiem i nieoczywistymi połączeniami. Pełna słońca, aromatów i barw jest bogata w tradycje kulinarne i wyjątkowe składniki. Od świeżych ryb i owoców morza, przez soczyste warzywa i owoce po doskonałe sery i wędliny – poznaj dania, które przeniosą Cię w tętniące życiem uliczki Hiszpanii! Gazpacho, tortilla de patatas i patatas al cabrales – to klasyki hiszpańskiej kuchni.

Spis treści

Hiszpania, znana z pięknych plaż, zabytkowych miast, a także fascynujących tradycji, ma o wiele więcej do zaoferowania niż tylko wakacyjne atrakcje. To kraj, który doceniany jest przez smakoszy z całego świata dzięki swojej wyjątkowej i różnorodnej kuchni, pełnej smaku i aromatu.
Hiszpańska kuchnia to nie tylko jedzenie – to przede wszystkim sposób na życie, który celebruje wspólne posiłki, rozmowy i radość z jedzenia. Czerpie z lokalnych produktów, sezonowych składników i tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każdy region ma swoje charakterystyczne dania, jednak istnieją pewne potrawy, które stały się synonimem kuchni hiszpańskiej, niezależnie od miejsca. 

– Nieodłączną częścią hiszpańskiej kultury kulinarnej są przyjacielskie spotkania i długo trwające kolacje, podczas których Hiszpanie cieszą się nie tylko jedzeniem, ale także swoim towarzystwem. Na stołach nie może wtedy zabraknąć klasycznych hiszpańskich przysmaków, takich jak orzeźwiające gazpacho z pomidorów czy tapas – małe przekąski, które umożliwiają delektowanie się różnorodnymi smakami, bez presji jedzenia pełnego obiadu. Smaki te z łatwością można przenieść do własnej kuchni i poczuć się jak na słonecznym Półwyspie Iberyjskim – mówi Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao.

Gazpacho – zupa wywodząca się z Andaluzji

Gazpacho – zupa wywodząca się z Andaluzji.
Gazpacho – zupa wywodząca się z Andaluzji.

Ta zupa ze świeżych, surowych pomidorów podawana na zimno to must-have hiszpańskiej kuchni. Podstawą gazpacho są dojrzałe w letnim słońcu pomidory, a także ogórki i papryka. Jest szczególnie popularne w gorące, letnie dni jako orzeźwiające i lekkie danie.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 mały ogórek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: czerstwy chleb

Wykonanie gazpacho
Pomidory, ogórka, papryki, cebulę i czosnek umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera (jeśli używasz chleba, namocz go wcześniej pod bieżącą wodą i dodaj do pozostałych składników). Zblenduj na gładką masę. Przypraw solą, pieprzem i octem winnym. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Schładzaj w lodówce przynajmniej przez 1-2 godziny.
Gazpacho podawaj schłodzone, udekorowane kawałkami warzyw lub świeżymi ziołami.

Tortilla de Patatas – hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą

Tortilla de Patatas – hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą.
Tortilla de Patatas – hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą.

Serce hiszpańskiej, domowej kuchni, czyli omlet z ziemniakami i cebulą. Serwowany na gorąco może być podawany na śniadanie, obiad czy kolację, a na zimno – jako tapas.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula posiekana w piórka
  • 50 g pokrojonej kiełbaski chorizo
  • 4 jajka
  • ½ pęczka pietruszki

Wykonanie
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki i cebulę. Smaż na małym ogniu do miękkości, ale nie doprowadź do zbrązowienia. W misce roztrzep jajka, dodaj przesmażone ziemniaki z cebulą oraz chorizo, posiekaną natką pietruszki i delikatnie wymieszaj. Przypraw solą. Na patelnię wylej masę jajeczną z ziemniakami. Smaż na wolnym ogniu, aż dolna strona się ładnie zarumieni, następnie delikatnie przewróć na drugą stronę. Smaż do zarumienienia się drugiej strony. Tortilla powinna być wilgotna w środku. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Patatas al cabrales – klasyczne ziemniaki po hiszpańsku

Patatas al cabrales – klasyczne ziemniaki po hiszpańsku.
Patatas al cabrales – klasyczne ziemniaki po hiszpańsku.

Proste i pyszne, podawane na ciepło kawałki ziemniaków to hiszpański klasyk. W tej wersji ziemniaczki serwowane są z sosem z sera Cabrales, który jest intensywnym, dojrzewającym niebieskim serem pochodzącym z Asturii w północnej Hiszpanii.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków woskowych
  • oliwa z oliwek
  • 100 g błękitnego sera Cabrales (lub innego intensywnego sera pleśniowego)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól do smaku

Wykonanie
Ziemniaki obierz i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut, tak aby były półtwarde. Odcedź i porządnie odciśnij w ręcznik papierowy z nadmiaru wody. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i smaż ziemniaki, aż staną się złote i chrupiące. Możesz je przygotować również w piekarniku – na nieprzywierającą blachę wylej nieco oliwy z oliwy i wymieszaj w niej kawałki ziemniaków. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40-50 min, co jakiś czas je obracając, aby się równomiernie przypiekły. Oprósz solą.
W rondelku podgrzej lekko śmietankę, dodaj do niej pokruszony ser i mieszaj, aż ser się rozpuści, a składniki dokładnie połączą. Ziemniaczki podawaj z sosem z błękitnego sera, na wierzchu lub obok.

Hiszpańska kuchnia to nie tylko pyszne potrawy, ale również okazja do odkrywania bogactwa kultury – nie tylko na talerzu. Eksperymentujmy w kuchni, dzielmy się smakami z bliskimi i czerpmy radość z jedzenia w prawdziwie hiszpańskim stylu!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska