Kliknij w Galerię Zdjęć i zobacz aktualny ranking TOP 15 pizzerii w Krakowie wg Google. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Gdzie najlepsza pizza w Krakowie? Ranking pizzerii wg Googla. Te lokale polecają klienci
Znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? To jedna z nielicznych potraw, która ma niemal samych zwolenników. Wiedzą o tym doskonale restauratorzy, którzy serwują jedno z najbardziej znanych dań świata niemal na każdym zakątku Krakowa. Ekskluzywne restauracje z kuchnią włoską, małe pizzerie osiedlowe a nawet food trucki, sprzedające pizze na kawałki. Klasyczne kompozycje, autorskie pomysły i w końcu budząca od lat wielkie kontrowersje pizza hawajska, czyli z dodatkiem ananasa. Wybór jest niezwykle duży, co sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.
W każdym razie lokali i miejsc, w których kupimy pizzę jest w Krakowie cała masa. Jak wybrać najlepsze pizzerie? Prezentujemy ranking TOP 15 pizzerii w Krakowie wg Googla, a więc zestawienie stworzone na bazie rekomendacji klientów.
Rodzaje pizzy i czym się różnią. Nie tylko pizza napoletana i pizza rzymska! Oto najpopularniejsze typy pizzy
Dla osoby niewtajemniczonej pizza to pizza. Okrągły placek, sos pomidorowy i dodatki. Jednak to słynne włoskie danie posiada wiele odmian, które różnią się od siebie dość znacznie. Przede wszystkim ciastem i metodą jego wypiekania, ale także dodatkami. Oto najpopularniejsze odmiany pizzy.
- Napoletana, czyli pizza neapolitańska – jedna z najbardziej klasycznych pizz, pochodząca z Napoli. Włosi uznają ją za dobro narodowe, a jej przygotowanie musi odbywać się według ściśle określonej procedury. Pizza charakteryzuje się bardzo cienkim i dość wilgotnym ciastem oraz puszystymi rantami.
- Pizza romana, czyli pizza rzymska – zaraz po napoletanie druga najpopularniejsza odmiana pizzy. Zasadniczą różnicą w stosunku do swojej poprzedniczy jest ciasto. W przypadku pizzy romana jest ono wprawdzie też dość cienkie, ale chrupiące. Powoduje to, że na taką pizzą można nałożyć więcej składników. Mówiąc bardziej obrazowo – pizzę rzymską łatwiej jeść rękoma, niż pizzę neapolitańską.
- Pizza siciliana, czyli pizza sycylijska - charakteryzuje się zdecydowanie bardziej puszystym ciastem, niż wcześniej wymienione rodzaje pizzy. Ciasto jest też nieco grubsze, a taka pizza jest po prostu bardziej sycąca.
- Pizza bianca – to wyjątkowa pizza, gdyż nie zawiera… sosu z pomidorów! Najczęściej podawana jest z oliwą z oliwek, czosnkiem oraz innymi dodatkami, takimi jak ser parmezan. Wierzch jest pokryty grubą warstwą sera, co daje przekłada się na wyjątkowe, kremowe smaki
