Kaczka, gęś, indyk i kurczak królują na naszych stołach, bo są smaczne i łatwe do przygotowania. Lekkostrawne mięso drobiu dostarcza pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka i niewiele tłuszczu. Poza gęsią, ma on jednak od wieków uznane właściwości lecznicze. Jesienią dorastają dorodne sztuki w naszych zagrodach. Przyrządzamy z nich smaczne potrawy i chcemy się podzielić przepisami na nie - mówią panie z KGW Konaszówka (gmina Książ Wielki).
Składniki
- 2 filety z gęsi
- łyżka masła
- szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml ciemnego piwa
- tymianek
- 4 marchewki cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Wykonanie
Filety natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozpuścić klarowane masło, położyć na nim filety skórką do dołu i smażyć ok. 5 minut. Obrócić je i smażyć jeszcze 3 min. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlewać bulionem podgrzanym z piwem. Piec około 60 minut w temperaturze 200 st. Marchewkę pokroić w słupki. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać pieczarki i marchewkę, chwilę smażyć. Warzywa skropić wodą i dusić 10 minut. Przyprawić. Podawać z pokrojonym na plastry filetem z gęsi.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN