Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś z warzywami [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Przepis na gęś z warzywami.

Kaczka, gęś, indyk i kurczak królują na naszych stołach, bo są smaczne i łatwe do przygotowania. Lekkostrawne mięso drobiu dostarcza pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka i niewiele tłuszczu. Poza gęsią, ma on jednak od wieków uznane właściwości lecznicze. Jesienią dorastają dorodne sztuki w naszych zagrodach. Przyrządzamy z nich smaczne potrawy i chcemy się podzielić przepisami na nie - mówią panie z KGW Konaszówka (gmina Książ Wielki).

Składniki

  • 2 filety z gęsi
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml ciemnego piwa
  • tymianek
  • 4 marchewki cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie
Filety natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozpuścić klarowane masło, położyć na nim filety skórką do dołu i smażyć ok. 5 minut. Obrócić je i smażyć jeszcze 3 min. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlewać bulionem podgrzanym z piwem. Piec około 60 minut w temperaturze 200 st. Marchewkę pokroić w słupki. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać pieczarki i marchewkę, chwilę smażyć. Warzywa skropić wodą i dusić 10 minut. Przyprawić. Podawać z pokrojonym na plastry filetem z gęsi.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska