Nowa Wieś Szlachecka słynie z przetwórstwa mięsnego, m.in. produkcji kiełbasy lisieckiej, która jest produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Płatek” powstał na bazie tradycji rodzinnych związanych produkcją wędlin i wędzonek, sięgających lat 50-tych ubiegłego wieku. Obecnie to prężnie rozwijająca się rodzinna firma, która oficjalnie działa na rynku od roku 1992. Po latach została przekształcona w spółkę jawną.
Przed laty wyrobem wędlin i wędzonek zajmował się w tym rodzinnym zakładzie Władysław Płatek, ojciec i dziadek obecnych właścicieli. Uczył się on swojego fachu u mistrza wędliniarstwa Władysława Przebindy, jednego ze znanych wytwórców kiełbasy lisieckiej.
POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:
FLESZ: Nauczyciele nie rezygnują ze strajku