Tegoroczne wydanie przewodnika jest dla gorliczan szczególnie ciekawe. Wśród 640 rekomendowanych restauracji znalazła się w nim Gęsia Skórka.
- Tak naprawdę to dowiedzieliśmy się o wszystkim dopiero w chwili, gdy przyszło do nas zaproszenie na wielką galę - mówi Filip Rodak, jeden z dwóch szefów kuchni Gęsiej Skórki. - Wcześniej nic nie wiedzieliśmy o tym, że odwiedził nas inspektor, sprawdzający jakość tego, co serwujemy - dodaje z uśmiechem.
Wielka gala, o której wspomina szef, odbyła się w Gdańsku. Zgromadziła ponad 500 gości, w tym najlepszych szefów kuchni z całej Polski.
- Nie ma co ukrywać, to spore wyróżnienie - stwierdza szef Filip. - To całkowicie obiektywna ocena naszej kuchni i jak sądzę potwierdzenie słuszności wybranej przez nas drogi - dopowiada.
Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska tworzy kulinarną mapę Polski, informując o tym, gdzie warto zjeść.
Gęsia Skórka dostała w przewodniku jedną czapeczkę i podkreślono w nim, że uroda dań dorównuje ich smakowi, niezależnie od tego, czy jest to różowa w środku pierś kaczki, aromatyczne curry z batatów czy tradycyjny schabowy.
- Miejsce w przewodniku to tylko dodatek do tego, co dla nas jest najistoniejsze - stwierdza Artur Cetnarowicz, drugi z szefów kuchni. - Dla nas liczy się głównie opinia codziennych klientów. Ich uśmiechy, słowa pochwały i to, że wracają, przyprowadzając do nas swoich znajomych - dodaje.
Kuchnia Gęsiej Skórki to głównie ukłon w stronie tradycyjnej kuchni polskiej. Może nie takiej domowej, ale też odległej od nowych trendów, choćby kuchni molekularnej.
- Sprawdzone przepisy to podstawa - mówią zgodnie obydwaj szefowie. - Jeszcze coś, co u nas urasta do rangi świętości. Tylko świeże, pochodzące z regionu produkty - ryby, mięso, kozie sery, warzywa, masło. To też wpływa na sezonowe zmiany w naszej karcie - dodają.
W prestiżowym przewodniku znalazło się też miejsce na pokazanie lokalnych produktów.
Na tych stronach możemy znaleźć Pasiekę Morawskich. Niby jej adres jest krakowski, ale nie jest tajemnicą, że ta wędrowna pasieka prawie cały sezon spędza na łąkach i polach Beskidu Niskiego, głównie w gminie Sękowa.
Kilka słów o przewodniku
Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a Polską edycję opublikowano po raz czwarty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.
ŚWIĘTA 2018: ZOBACZ KONIECZNIE
FLESZ: Koniec sztucznych ogni na Sylwestra