Europejskie Targi Produktów Regionalnych już na stałe wpisały się do kalendarza wakacyjnych wydarzeń. To wydarzenie, które ma przede wszystkim promować to co najlepsze – naturalne, regionalne i zdrowe produkty, których nie znajdziemy na półkach supermarketów. W tym roku Targi odbędą się do 11 do 15 sierpnia. Pojawi się na nich ponad 80 wystawców.
- Oczywiście przede wszystkim będą nasi wystawcy. Możemy powiedzieć z całej Polski. Ale przyjadą do nas również wystawcy z Węgier, Litwy, z Nicei we Francji. A także będziemy mieć wystawców, którzy będą nam gotować kawę na gorącym piasku i tutaj już powędrujemy do Tunezji – mówi Helena Buńda z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, która organizuje targi.
Zakopiańskie targi przede wszystkim będą skupiały się na produktach gastronomicznych. Jednak wśród wystawców znajdą się także producenci naturalnych kosmetyków, rękodzieła artystycznego, a także produktów rolno-spożywczych.
- Z produktów spożywczych będzie wszelkiego rodzaju chleba, który jest naszą podstawą. Nie zabraknie producentów wędlin tradycyjnych, pasztetów, kiełbasa Nie zabraknie naszej podhalańskiej spyrki. Będą różnego rodzaju oleje, oliwy, przetwory w słoikach, bardzo dobre, zdrowe, bez konserwantów. Rozmaite dżemy. Jak zawsze będzie bardzo dużo miodów, o różnych smakach, z różnych pasiek. Nie tylko z nasze tutaj terenu powiatu tatrzańskiego czy nowotarskiego, ale przyjadą do nas również właściciele pasiek z Polski – wylicza Helena Buńda.
W trakcie targów zaplanowano także sporo pokazów kulinarnych połączonych oczywiście z degustacjami. - W tym roku pokazy będą przygotowywać szefowie zakopiańskich restauracji. Będą serwować nasze dania tradycyjne, ale w ujęciu współczesnym, mocno zmodernizowanym – zapowiadają organizatorzy. Swój czas i swoje miejsce będą miały także koła gospodyń wiejskich. W tym roku swoje kulinarnej specjały zaprezentują koła z Kościeliska, Rzepisk, Witowa, Sierockiego, Bukowiny Tatrzańskiej, Czarnej Góry, Busytryku oraz Nowego Bystrego.
Stałym punktem targów będzie Zorymbek Tradycji. Będą to rozmaite spotkania i warsztaty, w trakcie których prezentowane będą m.in. malowanie i artystyczne zdobienie ubrań, warsztaty plecionkarstwa, szydełkowania, o ziołowych kąpielach zdrowotnych, o parzeniu herbaty czy warzenia piwa.
W ostatnie dzień Targów – 15 sierpnia odbędzie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, w trakcie którego odbędą się pokazy pucenia oscypków, dojenia i strzyżenia owiec. Przede wszystkim jednak odbędzie się konkurs na najsmaczniejszy oscypek 2023 roku. W konkursie co roku startują podhalańscy bacowie, którzy od lat zajmują się produkcją tego słynnego sera. - Można więc powiedzieć, że Targi będą miejscem, gdzie będzie można spróbować najlepszych oscypków na całym Podhalu – mówi Helena Buńda.
Przez pięć dni trwania targów na scenie w wiosce targowej będą występy zaproszonych zespołów.
Kontrowersje w Tatrach. We wrześniu zamykają schronisko na H...
- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
