Grillowana karkówka. Zobacz przepis Koła Gospodyń Wiejskich.
Karkówka z przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej smakuje wyśmienicie.
Składniki
1 kg karkówki wieprzowej
2 łyżki ostrej przyprawy do grilla
5 łyżek oleju
3 łyżki magii (w płynie)
1/4 szklanki wody
Wykonanie Wymieszać wodę, olej, magii i przyprawy. Karkówkę pokroić na plastry, następnie rozbić z obu stron. Natrzeć przygotowanymi przyprawami. Zostawić, aby się macerowało około 3 godzin, oczywiście nie zaszkodzi dłużej. Tak przygotowane mięso smażyć na grillu. Podczas smażenie można polać odrobiną czerwonego wina lub piwa. Podawać z sosem czosnkowym lub musztardą, doskonale smakuje z sałatką z pomidorów i sałaty lodowej.