Spis treści
Warzywa grillowane w sosie musztardowym

4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 puszka jackfruita zielonego krojonego
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 100 g sera feta
- 3 łyżki szczypiorku
Marynata:
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili
- 1 łyżka musztardy miodowej dijon
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Jackfruita przełóż na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odciśnij.
W misce wymieszaj składniki marynaty i podziel ją na dwie części. Do pierwszej dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, drugą połowę odłóż.
Ser feta pokrój w drobną kostkę.
Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmiękną. Następnie przełóż je do miski, dodaj pozostałą część marynaty i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp serem feta i szczypiorkiem.
Słodko-ostra sałatka z grillowanymi warzywami

4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 5-6 papryk pepperoni żółtych baby
- 100 g sosu do spring rolls i sajgonek
- 10 greckich olbrzymich zielonych oliwek
- 1 cebula czerwona
- 1 bakłażan
- 1 papryka zielona
- 100 g ulubionego mixu sałat
- 2 pomidory
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Marynata:
- 2 łyżki pasty z czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj składniki marynaty.
Cebulę, bakłażana, paprykę i pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w połowie ilości przygotowanej marynaty.
Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmiękną i posmaruj sosem do spring rolls i sajgonek . Następnie przełóż je do miski, dodaj pokrojone oliwki i papryczki, sałatę, pozostałą część marynaty, i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.
Grillowany stek z kalafiora

Smak soczystego steku jest nie do podrobienia. Odpowiednio przyrządzony jest największym rarytasem dla każdego miłośnika wołowiny. I choć stanowi bogate źródło białka, żelaza i witamin, to zbyt często spożywany może prowadzić do otyłości i miażdżycy. Zdrową alternatywą dla tradycyjnego steku może być kalafior. Odpowiednio doprawiony oczaruje niejednego mięsożercę!
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 150 ml marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
- Ulubiony mix sałat
- Sos:
- 1/2 łyżeczki pasty z chili
- 100 ml pulpy z mango
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą bulgogi gochujang i odstaw na 15-20 minut.
Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę.
Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na mixie sałat z przygotowanym wcześniej sosem.
