Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego. Owoc jest bogaty w błonnik, a także zawiera prozdrowotne związki takie jak beta-karoten czy flawonoidy.

W Polsce od czasu do czasu można kupić świeżego jackfruita, ale na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie ten egzotyczny owoc w puszcze. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej. Jeżeli nie boicie się nowych wyzwań kulinarnych – spróbujcie!
Spis treści
Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita [PRZEPIS]

Składniki
- 100 g makaronu soba
- 400 g jackfruita zielonego szarpanego
- 2 łyżki pasty z czosnku lub 3-4 ząbki drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 mała marchew starta na tarce
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g masła
- świeże zioła do podania
- świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)
Wykonanie
Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej nadmiaru.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do smaku.
Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość wymieszaj i podawaj z tartym serem.
Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym [PRZEPIS]

Składniki
- 565 g żółtego jackfruita QF
- 200 g ryżu (np. jaśminowego)
- 100 ml kremu kokosowego Kara
- 2 łyżki miodu
Wykonanie
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jackfruita otwórz i przełóż na sitko, odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Przygotuj sos: krem kokosowy podgrzej i wymieszaj z miodem.
Ugotowany ryż wymieszaj delikatnie w dużej misce z jackfruitem oraz sosem kokosowym. Następnie przełóż do miseczek i od razu podawaj.
Lody z żółtego jackfruita [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 puszka żółtego jackfruita w kawałkach (zalewa zamrożona osobno i owoce osobno)
- 400 g mrożonego mango (+ kilka kostek do dekoracji)
- 200 g śmietanki 36%
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie
Wszystkie zmrożone składniki umieść w kielichu blendera i zalej śmietanką oraz miodem.
Całość zblenduj na wysokich obrotach przez minimum minutę.
Gotowe lody przełóż bezpośrednio do pucharków lub dodatkowo schłodź godzinę w zamrażarce.
Udekoruj kawałkami mango.
Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki [PRZEPIS]

Składniki
- 1 puszka szarpanego jackfruita
- 50 g sosu teriyaki (1 saszetka)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- 8 liści sałaty karbowanej zielonej
Składniki na sos
- 2 łyżki czerwonej srirachy
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
- 3 łyżki majonezu
Wykonanie
Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.
Jeśli masz wrażliwy żołądek - nie klikaj tego:
