Hiszpanie zajadają się tymi pączkami od dawna. Spróbujcie ich i WY! Jak je zrobić? Podpowiadają nasi Czytelnicy.
Hiszpańskie pączki churros z gorącą Nutellą [PRZEPIS]

Składniki na około 20 sztuk
- 1 szklanka wody
- 50 g masła (3 łyżki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- szczypta soli
- 1 szklanka z górką mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder
- kilka łyżek nutelli
Wykonanie
W średniej wielkości garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, skórką z cytryny, skórką z pomarańczy i ekstraktem z wanilii. Zdjąć z palnika i dokładnie utrzeć masę. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie dużej gwiazdki. Rozgrzać olej w dużym garnku. Na olej wyciskać kawałki ciasta o długości około 10 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pączki powinny mieć brązowy kolor. Usmażone wyjąć z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Nutellę przełożyć do małego naczynia i podgrzewać przez chwilkę w mikrofalówce - tak aby stała się bardziej płynna. Maczać pączki w rozgrzanej nutelli - hmmmm palce lizać! Smacznego!
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Churros, czyli pyszny hiszpański przysmak [PRZEPIS]

Składniki na około 20 sztuk
- szklanka wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru demerara
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 średnie jajka
- olej do smażenia
- drobny cukier do oprószenia
Wykonanie
Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Następnie zdjąć garnek z ognia i utrzeć ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić ciasto do przestygnięcia.
Do wystudzonej masy dodać jajka, następnie zmiksować dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste.
W dużym garnku rozgrzać olej. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany olej wyciskać churros. Smażyć około 2 minut z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem obsypać delikatnie cukrem. Najlepiej smakują z sosem czekoladowym.
Przepis Andżeliki Knop
