Drożdże spożywcze: właściwości
Drożdże zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Są między innymi bogate w witaminy z grupy B, w tym ryboflawiny i kwasy foliowego. Drożdże dostarczają też witaminy B12, która reguluje procesy metaboliczne w naszym organizmie oraz witaminy H, która wpływa korzystnie na strukturę włosów i paznokci. W drożdżach można znaleźć także wiele mikro- i makroskładników, jak na przykład sód i potas, które normują ciśnienie krwi, wapń i fosfor wzmacniające kości czy magnez pomagający walczyć ze stresem.
Drożdże w obliczu pandemii: deficyt drożdży w sklepach
Ze względu na epidemię koronawirusa, zakaz wychodzenia na zewnątrz i zamknięcie wielu instytucji i sklepów, każdy z nas chce się jak najlepiej zaopatrzyć i zebrać jak największą ilość zapasów. Okazuje się, że jednym z najchętniej kupowanych produktów są właśnie drożdże. Obecnie znalezienie drożdży w sklepach spożywczych graniczy z cudem. Są tego dwie przyczyny. Z jednej strony ludzie wykupują drożdże, aby potem zrobić z nich własne, świeże pieczywo i nie musieć wychodzić po nie na zewnątrz. Z drugiej strony, ze względu na zamknięcie granic, pojawił się problem z dostawami. Niektóre sklepy, gdzie jeszcze można kupić drożdże, wprowadziły limity sztuk na jedną osobę, aby produkt nie rozchodził się w kilka minut po dostawie.
Drożdże: przepis. Jak zrobić domowe drożdże?
Przepis na domowe drożdże jest bardzo prosty. Nawet jeśli okaże się, że w pobliskich sklepach natkniemy się na puste półki, z łatwością będziemy mogli zrobić swoje własne drożdże, praktycznie bez wysiłku.
Do zrobienia domowych drożdży potrzebne są trzy składniki:
- Cukier
- Dwa ziemniaki
- Jasne piwo
Wykonanie jest następujące:
- Na początku trzeba ugotować ziemniaki.
- Gdy warzywa będą już gotowe, należy je zblendować lub rozdrobnić, dodając do nich jedną łyżeczkę cukru.
- Gdy składniki się połączą, do mieszanki trzeba dolać łyżeczkę piwa i ponownie wymieszać.
- Taką papkę należy przełożyć do małego naczynia, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej Po kilku dniach drożdże będą gotowe.
Domowe drożdże – przepis. Chleb drożdżowy. Jak zrobić domowy chleb?
Gdy nasze drożdże będą już gotowe, można wykorzystać je właściwie do wszystkiego. Można z nich upiec bułki, pieczywo, chleb, pizzę lub wykorzystać do zrobienia leczniczej mieszanki. Poniżej przedstawiamy przepis na domowy chleb z drożdży.
Składniki:
- 1 kg żytniej mąki
- 40 dag ziemniaków
- 1 dag drożdży
- Sól
- Woda mineralna
- Tłuszcz do posmarowania blachy
Przygotowanie:
- Dzień przed planowanym robieniem chleba, wieczorem, trzeba zalać 35 dag mąki 3 szklankami przegotowanej ciepłej wody. Taką mieszankę trzeba zostawić w ciepłym miejscu.
- Rano należy ugotować ziemniaki w mundurkach, a gdy będą gotowe trzeba je obrać i zmielić.
- Do zaczynu chlebowego dodajemy ziemniaki i pozostałą przesianą mąkę, pokruszone drożdże i łyżeczkę soli.
- Ciasto należy wyrabiać przez ok. 10 minut i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny.
- Przekładamy wszystko na natłuszczoną blachę i zostawiamy na kolejne pół godziny.
- Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni) na ok. godzinę.
