Jarmuż do obiadu - prosty przepis. Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut. Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę. Dziś przepisem na pyszny, prosty jarmuż podzieliła się nasza Czytelniczka Marta Góra.

Prosty jarmuż do obiadu [PRZEPIS]
Składniki
- jarmuż- dowolna ilość
- cebulka
- czosnek
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jarmuż opłukać, odciąć twarde nerwy. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć z wody. Pokroić drobno. Cebulkę wraz z czosnkiem pokroić drobno i podsmażyć na „złoto”. Dodać jarmuż i wszystko wymieszać. Poddusić chwilkę. Podawać jako jarzynę do mięs, jajek sadzonych.
