https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jarmuż do obiadu. Jak przygotować jarmuż? Prosty przepis na jarmuż

mad
Jak prosto przygotować jarmuż? Zobaczcie przepis!
Jak prosto przygotować jarmuż? Zobaczcie przepis! pixabay.com
Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty.

Jarmuż do obiadu - prosty przepis. Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut. Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę.  Dziś przepisem na pyszny, prosty jarmuż podzieliła się nasza Czytelniczka Marta Góra.

Jarmuż do obiadu.
Jarmuż do obiadu. Fot. Marta Góra

Prosty jarmuż do obiadu [PRZEPIS]

Składniki

  • jarmuż- dowolna ilość 
  • cebulka 
  • czosnek 
  • tłuszcz do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie
Jarmuż opłukać, odciąć twarde nerwy. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć z wody. Pokroić drobno. Cebulkę wraz z czosnkiem pokroić drobno i podsmażyć na „złoto”. Dodać jarmuż i wszystko wymieszać. Poddusić chwilkę. Podawać jako jarzynę do mięs, jajek sadzonych.  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska