https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Karp dobrze wpływa na nasze stawy

Katarzyna Janiszewska
Wiele osób wcale za karpiem nie przepada. Bo śmierdzi mułem, bo ma dużo ości, jest taki banalny i pospolity. Błąd! Ci, którzy tak mówią, po prostu karpia nie znają. Wbrew stereotypom, to ryba delikatna, zdrowa i dietetyczna, a przyrządzić ją można na setki sposobów.

Leszek Kawa ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Małopolskich to wielki orędownik przywrócenia karpia do łask. Przekonuje, że powinniśmy jeść go nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok. A najlepiej, karpia zatorskiego - to ryba, która w dawniejszych czasach trafiała na królewskie stoły. Dziś o jej wysokiej jakości świadczy unijny certyfikat.

- Karp dobrze wpływa na stawy i to nie tylko te, w których pływa - mówi Leszek Kawa. - Ma mnóstwo kolagenu. Gdybyśmy jedli więcej ryb słodkowodnych, mniej dawalibyśmy zarobić ortopedom - podkreśla.

Mięso karpia jest bardzo dietetyczne i zdrowe. Zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Ma również w swoim składzie cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia jest źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.

Możemy przyrządzić karpia na niebiesko - ryba w tym wydaniu ma kwaskowaty smak, gotuje się ją w jarzynach i zakwasza octem winnym. Albo na "czarno po krakowsku" - z dodatkiem wędzonych śliwek, ciemnego piwa porter, odrobiną tymianku, z łyżką miodu gryczanego. Sos zagęszczamy żytnim chlebem, a rybę smażymy na maśle, nie za długo.

Karpia można zamarynować, podać w galarecie, po polsku, po żydowsku, na ostro i na słodko. Kuchnia staropolska zna ponad 100 sposobów na przyrządzanie tej ryby.








SkładnikZawartość w 100 g
Wartość energetyczna127 kcal
Białko17,8 g
Tłuszcz ogółem5,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone1,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone2,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1,4 g
Kwasy tłuszczowe omega-3704 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6517 mg
Węglowodany0,0 g
Błonnik pokarmowy0,0 g
Witamina A30 I.U.
Witamina D~
Witamina E0,6 mg
Witamina K0,1 g
Witamina C1,6 mg
Witamina B10,1 mg
Witamina B20,1 mg
Witamina B3 (PP)1,6 mg
Witamina B60,2 mg
Kwas foliowy15 g
Witamina B121,5 g
Kwas pantotenowy0,7 mg
Wapń41 mg
Żelazo1,2 mg
Magnez29 mg
Fosfor415 mg
Potas333 mg
Sód49 mg
Cynk1,5 mg
Miedź0,1 mg
Selen12,6 g
Cholesterol66 mg

Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
JS
Tak! Zdecydowanie wszystko co cierpi i czuje ból zabijane wspaniale wpływa na nasze zdrowie! Tylko jak wpływa na naszą karmę? Czy zabijanie stworzeń takich jak my dla przyjemności jedzenia jest ok? Czy to nie grzech? Nie pomyłka czasem?
s
szpilka
kolagen w żaden sposób nie wpływa na stawy. jest to ciężkostrawne białko, w dodatku niepełnowartościowe. organizm nie jest w stanie z niego zsyntetyzować białka.
j
janek
a nie wiedziałem że ma tyle właściwości odżywczych.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska