Leszek Kawa ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Małopolskich to wielki orędownik przywrócenia karpia do łask. Przekonuje, że powinniśmy jeść go nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok. A najlepiej, karpia zatorskiego - to ryba, która w dawniejszych czasach trafiała na królewskie stoły. Dziś o jej wysokiej jakości świadczy unijny certyfikat.
- Karp dobrze wpływa na stawy i to nie tylko te, w których pływa - mówi Leszek Kawa. - Ma mnóstwo kolagenu. Gdybyśmy jedli więcej ryb słodkowodnych, mniej dawalibyśmy zarobić ortopedom - podkreśla.
Mięso karpia jest bardzo dietetyczne i zdrowe. Zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Ma również w swoim składzie cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia jest źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.
Możemy przyrządzić karpia na niebiesko - ryba w tym wydaniu ma kwaskowaty smak, gotuje się ją w jarzynach i zakwasza octem winnym. Albo na "czarno po krakowsku" - z dodatkiem wędzonych śliwek, ciemnego piwa porter, odrobiną tymianku, z łyżką miodu gryczanego. Sos zagęszczamy żytnim chlebem, a rybę smażymy na maśle, nie za długo.
Karpia można zamarynować, podać w galarecie, po polsku, po żydowsku, na ostro i na słodko. Kuchnia staropolska zna ponad 100 sposobów na przyrządzanie tej ryby.
Składnik | Zawartość w 100 g |
Wartość energetyczna | 127 kcal |
Białko | 17,8 g |
Tłuszcz ogółem | 5,6 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 1,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 2,3 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,4 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 704 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 517 mg |
Węglowodany | 0,0 g |
Błonnik pokarmowy | 0,0 g |
Witamina A | 30 I.U. |
Witamina D | ~ |
Witamina E | 0,6 mg |
Witamina K | 0,1 g |
Witamina C | 1,6 mg |
Witamina B1 | 0,1 mg |
Witamina B2 | 0,1 mg |
Witamina B3 (PP) | 1,6 mg |
Witamina B6 | 0,2 mg |
Kwas foliowy | 15 g |
Witamina B12 | 1,5 g |
Kwas pantotenowy | 0,7 mg |
Wapń | 41 mg |
Żelazo | 1,2 mg |
Magnez | 29 mg |
Fosfor | 415 mg |
Potas | 333 mg |
Sód | 49 mg |
Cynk | 1,5 mg |
Miedź | 0,1 mg |
Selen | 12,6 g |
Cholesterol | 66 mg |
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+