FLESZ - Jak się zachować, gdy zaatakuje Cię pies
Brytyjscy naukowcy z University of Birmingham ustalili, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem. Badania opisał Onet.pl. Jak wiadomo, witamina D wpływa na funkcjonowanie całego organizmu - także na stan naszej odporności. Naukowcy znajdują coraz więcej dowodów na to, że może ona chronić przed koronawirusem SARS-CoV-2. Kryje się w tym również sugestia, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko infekcji.
Z danych, na które powołują się dziennikarze Onetu wynika, że wg statystyk niedobory witaminy D może mieć nawet miliard ludzi na całym świecie. W Polsce 90 proc. z nas może mieć ten problem.
Badanie związku między witaminą D i infekcją koronawirusem zostało przeprowadzone przez badaczy z University of Birmingham wśród pracowników National Health Service (NHS - to brytyjski odpowiednik Narodowego Funduszu Zdrowia), pracujących w University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust. To jeden z brytyjskich szpitali, do których przyjęto najwięcej pacjentów z COVID-19.
"Wśród osób z niedoborem "witaminy słońca", 72 proc. uzyskało dodatni wynik testu na obecność przeciwciał koronawirusa, co świadczy o przebytej wcześniej infekcji. Wśród osób, którym witaminy D nie brakowało, wynik taki potwierdzono u 51 proc." - informuje portal.
Lekarze przypominają, że odporność organizmu wspomaga przede wszystkim zrównoważona dieta, ale także m.in. właśnie witamina D3.
Nasz organizm potrafi wytwarzać witaminę D w skórze. Zimą jednak nie ma słońca, a badania Instytutu Żywności i Żywienia dowodzą, że tylko 9 proc. Polaków ma wystarczający poziom tej witaminy we krwi.
Obowiązkowy kwadrans wystawienia się na słońce w okresie od kwietnia do września nie zapewni nam witaminy D na wszystkie jesienno-zimowe miesiące, bo rozkłada się ona w tkance tłuszczowej. Dlatego suplementu z witaminą D mogą potrzebować:
- osoby starsze
- dzieci
- kobiety w ciąży
- osoby otyłe
- ze zdiagnozowaną osteoporozą
- z zespołami nieprawidłowego wchłaniania lub biorące leki zaburzające metabolizm witaminy D.
Jak czytamy na stronie pacjent.gov.pl, witamina D jest niezbędna dla mocnych kości i zębów, a także prawidłowego poziomu wapnia i fosforu (a więc także dla układu nerwowego). Polska kuchnia jej nie sprzyja. Bogate w dobrze przyswajalną witaminę D3 są jedynie tłuste ryby (zawartość 5-30 µg/100 g) i jajka (1,7 µg/100 g, czyli 0,9 µg w jednym jajku). Jest też gorzej przyswajalna D2, obecna w grzybach. Dlatego w Polsce producenci obowiązkowo wzbogacają w witaminę D margaryny i miksy tłuszczowe.
Wróćmy jednak do badań brytyjskich naukowców. - Nasze badanie wykazało, że u pracowników służby zdrowia z niedoborem witaminy D istnieje zwiększone ryzyko zakażenia COVID-19 - podsumowuje prof. David Thickett z Uniwersytetu w Birmingham, cytowany przez Onet. - Analizy uzupełniają pojawiające się na całym świecie dowody, że osoby z ciężkim przebiegiem COVID-19 mają większy niedobór witaminy D niż osoby, które łagodnie przechodzą infekcję - kwituje.
- Rośliny antysmogowe - warto je mieć w swoim domu!
- Jak wyglądały mieszkania w PRL? Zobacz archiwalne zdjęcia
- Koronawirus w Polsce [DANE, MAPY, WYKRESY]
- Kinga Duda niczym Ivanka Trump. MEMY o córce prezydenta
- Spowiedź "Miśka". 10 szokujących fragmentów zeznań byłego lidera gangu kiboli Wisły
- Luksus po krakosku. TOP 15 najdroższych mieszkań
