WIDEO: Magnes. Kultura Gazura
Liczba wegetarian, wegan, fleksitarian rośnie z roku na rok. Duża popularność diet roślinnych powoduje, że informacje na jej temat są niemal wszędzie, a niejedna strona internetowa mówi coś innego dlatego w celu rozwiania wątpliwości do Krakowa zostali zaproszeni specjaliści w dziedzinach Dietetyki i Farmacji.
Zaproszonymi prelegentami byli dr hab. Paweł Paśko, wydział Farmaceutyczny CM UJ w Krakowie, Justyna Świetlicka– dietetyk, autorka bloga www.owsiana.pl oraz twórczyni podcastu Owsiana Podcast i mgr Iwona Kibil – dietetyk, autorka bloga wegecentrum.pl, vegetitian.com/blog oraz książek i e-booków na temat świadomej diety roślinnej w praktyce.
Mówcy przedstawiali naukowe, nie zmyślone fakty oraz badania na temat interakcji leków z pożywieniem, prawidłowego stosowania diety bezmięsnej oraz odpowiedzieli na wiele pytań dotyczących stosowania diety roślinnej w wybranych jednostkach chorobowych jakimi są między innymi niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, cukrzyca typu drugiego, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Słuchacze z wielkim zaangażowaniem włączali się w dyskusje na przedstawione tematy, dowiedzieli się o tym, że żelazo najlepiej wchłania się rano na czczo, a suplementacja odpowiednich witamin i składników mineralnych jest niezwykle istotna - przede wszystkim witaminy B12, która przy stosowaniu diety wegańskiej albo wegetariańskiej bez stosowania nabiału jest bardziej wskazana niż przy stosowaniu diety tradycyjnej.
- Przyjechałam tutaj dlatego , że bardzo lubię dzielić się moją wiedzą na temat zdrowego odżywiania, diety roślinnej, ponieważ coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną i nie zawsze robi to umiejętnie. Ja, mimo tego że nie jestem weganką ani wegetarianką, chce przekazać wiedzę jak przejść na ta dietę. Zdecydowanie o wiele więcej osób zaczyna się interesować dieta roślinną, ja też o wiele więcej mówię na temat wpływu diety roślinnej na środowisko. Myślę że stąd społeczeństwo zdaje sobie z tego sprawę, pytają o przepisy i z nich korzystają więc jak najbardziej widzę większe zainteresowanie. Osoby, które są mięsożerne i stosują dietę tradycyjną, chcąc przejść na wegetarianizm albo weganizm zdecydowania są w stanie zrobić to sami, bez porad dietetyka. Dieta wegetariańska jest dietą roślinna, wegańska jest troszkę trudniejsza. Ta dieta jest naprawdę prosta do skomponowania, wystarczy zrobić makaron z soczewicą, wcale nie trzeba szukać wymyślnych przepisów, można nadal jeść jajka i produkty mleczne i na przykład jeden lub dwa obiady w tygodniu zmienić na wegański żeby nadal robić to małymi krokami, metodą ewolucji a nie rewolucji. – mówi prelegentka z Poznania Justyna Świetlicka, pasjonatka zdrowego stylu życia, gotowania oraz fotografii kulinarnej.
Oby zdobyta wiedza została wprowadzona w codzienną rutynę, a w celu utrwalania zachęcam do odwiedzenia blogów prelegentów sobotniej konferencji.
- Tak oszukują mechanicy. Kierowcy – miejcie się na baczności!
- Nowy odcinek ekspresowej zakopianki gotowy! Zobacz jak wygląda!
- Parkowanie w Krakowie. Nowe zasady, większa strefa
- Najbardziej ekskluzywne osiedla w Krakowie [TOP 10]
- Cracovia. Żony i partnerki piłkarzy [ZDJĘCIA]
- Wisła Kraków. Żony i partnerki piłkarzy [ZDJĘCIA]
