Królik w sosie śmietanowym to danie, które na stołach gospodyń z gminy Koniusza pojawia się bardzo często. - Tradycją jest, że niedzielny obiad składa się z rosołu z kury z samodzielnie wykonanym makaronem. Rosół to danie, które w niedzielę na stole musi się pojawić. Drugie dania są już bardziej różnorodne. Chętnie przyrządzamy mięso z własnych hodowli, jak kaczki czy króliki – mówią gospodynie.
Składniki
- królik w kawałkach (ok. 1,5 kg)
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1-2 cebule
- 2 szklanki białego wina lub wody
- 2 ząbki czosnku
- wegeta, sól, pieprz ziołowy do smaku
- 250 ml śmietanki słodkiej 30 proc.
Wykonanie
1 łyżeczką soli i wegety, pieprzem oraz czosnkiem natrzeć mięso, pozostawić w lodówce na cała noc. Usmażyć na rumiano na klarowanym maśle, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, wlać wino lub wodę i dusić pod przykryciem około 90 minut (w razie potrzeby podczas duszenia dolać wody). Dolać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje.
