Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była kapusta. To z nią w roli głównej musiały być przygotowane potrawy, które poddawano ocenie. W konkursie o Złotą Warzechę walczyły koła gospodyń wiejskich z całego powiatu suskiego oraz Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej.
Każda grupa prezentowała przygotowane pyszności z kapusty. Były wśród nich potrawy typowo regionalne oraz bardziej współczesne smaki.
Jury i zaproszeni goście próbowali, degustowali i kosztowali potrawy, popijali je winem i nalewkami domowej roboty. Do tej ciężkiej pracy przygrywała kapela "Spod Grojca".
Grupy startowały w trzech kategoriach: potraw typowo regionalnych, współczesnych potraw opartych
na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjnych win i nalewek.
W pierwszej kategorii zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Kojszówki i jego kapusta kiszona
z wieprzowiną. Zrazy wieprzowe w kapuście z sosem borowikowym przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Hucisko-Pawelka to z kolei najlepsze danie w kategorii potraw współczesnych z lekką nutką tradycjonalizmu.
Natomiast panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lachowice "Lubniczanki" wygrały w kategorii nalewek
- trunkiem "warzonka".
- Takie imprezy są ważne, bo panie się integrują, a po drugie kobiety nie siedzą w domu, tylko działają,
i to jak! - mówił Kazimierz Czaicki, przewodniczący rady z Zembrzyc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?