Krzysztof Kowalski urodził się w Tarnowie. Jest żonaty, ma troje dorosłych dzieci. Mieszka w Skrzyszowie i z tą właśnie miejscowością związane jest jego życie osobiste i zawodowe. W roku 1993 założył mały Zakład Przetwórstwa Mięsnego, który poprzez uzyskaną dobrą pozycję na rynku lokalnym doprowadził do znacznego rozwoju zakładu. Wiodącą produkcję zakładu stanowią wyroby swojskie, które kojarzone są z Zakładem od samego początku jego istnienia. Jest szanowany przez swoich pracowników, jako dobry pracodawca. Wspiera wiele akcji charytatywnych oraz lokalnych inicjatyw. W 2015 roku był królem tarnowskiego Bractwa Kurkowego.
Krzysztof Kowalski będzie drugim tarnowianinem przyjętym do elitarnej wspólnoty Rycerstwa Świętego Sebastiana. Przed nim zaszczytu tego dostąpił Jerzy Gajdosz, również przeszły król kurkowy. Jest wśród nich kilkunastu krakowian - min. ks. infułat Jerzy Bryła, prof. Czesław Dźwigaj, były starszy bractwa inż. Leszek Gołda, honorowy prezes bractwa inż. Zdzisław Maj, starszy bractwa Henryk Kuśnierz, Zdzisław Grzelka i Krzysztof Janarek należących do Krakowskiego Bractwa Kurkowego.
Rycerstwo św. Sebastiana zrzesza w Polsce około 70 osób. Należy do komturii V, obejmującej zasięgiem kraje Europy Środkowo– Wschodniej. Zakon jest wspólnotą chrześcijańską, realizuje wyłącznie cele dobroczynne i kościelne.
Święty Sebastian pochodził z Mediolanu i był oficerem w gwardii cesarza Dioklecjana. Po ujawnieniu, że jest chrześcijaninem, cesarz skazał go na śmierć. Usiłowano go zabić strzałami z łuków, jednak ocalał. Zatłuczono go dopiero pałkami. Świętego Sebastiana za swojego patrona obrały m.in. bractwa obronne, w tym Europejska Wspólnota Strzelców Historycznych (EGS).
ZOBACZ KONIECZNIE:
Co Ty wiesz o Krakowie? (odc. 44)