Być może kuchnia francuska nie byłaby aż tak popularna, gdyby nie Amerykanka – Julia Child. Zachwycona daniami znad Loary, postanowiła zagłębić tajniki gotowania i nauczyć Amerykanki czym jest dobra kuchnia. Nauki pobierała w słynnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu. Potem wydała książkę: „Francuski Szef Kuchni”. Dostała za nią prestiżową nagrodę dziennikarską Peabody Award, a nakład przekroczył 6 milionów egzemplarzy! Warto sięgnąć po tę kultową pozycję i zakochać się we francuskiej kuchni. Zobaczcie, jakie dania kuchni francuskiej można przygotować w domowym zaciszu.
Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) [PRZEPIS]

Klasyka nad klasyki francuskiej kuchni!
Składniki
- 2 kg białej cebuli
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 125 ml białego wina wytrawnego
- 80 ml Sherry
- 2 l bulionu drobiowego
- 6 kromek chleba maślanego własnego wypieku
- 250 g startego sera Cheddar
Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę, aby puściła sok.
Lekko odciśniętą cebulę wrzucić na roztopione masło i smażyć około 2 godziny.
Dodać czosnek, sól, pieprz i tymianek, dalej smażyć i mieszać od czasu do czasu, aby cebula nie przywierała. Cebula jest gotowa, gdy zmieni kolor na bursztynowy.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Następnie masę cebulową zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Pod koniec gotowania dodać wino i sherry, doprawić solą i pieprzem,
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, gotową zupę rozlać do żaroodpornych misek.
Każdą kromkę chleba ułożyć na wierzchu zupy i posypać serem. Piec około 20 minut aż ser się zarumieni.
Zupę podawać gorącą.
Przepis Katarzyny Helbin, właścicielki i szefowej kuchni Willi Fryderyka w Krakowie
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) [PRZEPIS]

Przepis spopularyzowany przez Julię Child. Kawałki wołowiny wprost rozpływające się w ustach.
Składniki na dwie porcje
- 500 g wołowiny - karkówki
- 100 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu wołowego
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”
Francuskie naleśniki crêpes Suzette [PRZEPIS]

Ponoć najlepsze naleśniki pod słońcem! I co więcej – znane na całym świecie i serwowane w najlepszych restauracjach. Teraz możesz z powodzeniem możesz przygotować francuskie naleśniki crêpes Suzette w swoim domu. Do dzieła!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 100 ml mleka Łaciate 3,2%
- 100 ml wody
- 75 g mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1 duża pomarańcza
- 50 g masła extra Mazurski Smak
- 50 g cukru
- 50 ml likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy 4 naleśniki.
Pomarańczę parzymy, a obieraczką ścinamy skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok. Skórkę pomarańczową dodajemy do soku. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia – nie wolno go mieszać. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy łącząc je dokładnie z cukrem. Powoli wlewamy sok (ciągle mieszając), aby nie powstały grudki.
Gdy syrop będzie już gładki, wykładamy na patelnię pierwszy naleśnik, dokładnie moczymy go w sosie, składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Czynność powtarzamy z resztą naleśników. Mocno rozgrzewamy zawartość patelni, wlewamy likier pomarańczowy i natychmiast podpalamy, pamiętając o zachowaniu ostrożności. Gdy ogień zgaśnie, naleśniki przekładamy na talerze. Serwujemy od razu, prosto z gorącej patelni.
Clafoutis z czereśniami [PRZEPIS]

Rewelacyjne, proste ciasto pochodzące ze środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowywany z wiśniami, ale co stoi na przeszkodzie dodać inne owoce?
Składniki na formę 26 cm
- ok. 400 g czereśni
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietanki 12%
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"
Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką [PRZEPIS]

Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. To świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!
Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa).
Składniki na kruche ciasto
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Składniki na nadzienie
- 15 dag szynki (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
- 12 dag tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
- 1/2 cukinii
- 2 pory
- 1 kostka sera feta
- 2 jajka
- 18 dag śmietany 30 proc.
- sól
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki schłodzonego masła i posiekać nożem. Dodać jajko, sól, zagnieść dokładnie ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformować wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkować dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut.
Umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z oliwą pory i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzucić szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszać. Na upieczony spód wylać masę, przykryć plasterkami cukinii, startym serem, dodać fetę i piec ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdobić pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Obłędny deser z ciasta francuskiego: millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Obłędny deser z ciasta francuskiego, kremu i owoców! Millefeuille, czyli inaczej „tysiąc płatków” to francuski deser podobny do naszej napoleonki.
Składniki
2 prostokątne placki ciasta francuskiego
Składniki na krem jogurtowy
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g mascarpone
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
- liście bazylii
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3; czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete
Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

Śniadanie w iście francuskim stylu - pain perdu. Grzanki można przygotować na słono, lub na słodko. Wykorzystajmy letnie, soczyste owoce i zróbmy pyszne grzanki na słodko! Zobaczcie przepis!
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
- 2 jajka
- 80 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- ulubione owoce (np. banan, maliny, truskawki)
- olej rzepakowy do nawilżenia patelni
- opcjonalnie: miód, sos czekoladowy, syrop klonowy
Wykonanie
Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba wymoczyć w jajku. Następnie wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu, ok. 1 minuty z każdej strony. Gotowe kromki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawać ciepłe, z ulubionymi owocami, polane sosem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym.
Zobacz przepisy na inne dania z całego świata:
