Duszone warzywa z tofu i grzybami to lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu. Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom kuchni wegetariańskiej, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.
Składniki
- 2 marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 6 mini kolb kukurydzy
- 6 różyczek brokułu
- 1 kostka tofu
- 20 g suszonych podgrzybków Devaldano
- łyżka łuskanych ziaren słonecznika
- pieprz, sól
- sos sojowy
- olej do smażenia
Wykonanie
Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem około 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.
Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.
Zobacz też:Pomysł na wegański obiad: smażone tofu jak ryba
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też: Top 12 przepisów na pierogi naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN
