Mowa o projekcie Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej pt. „Cultural heritge of small homelands”. Opiera się on na koncepcji dziedzictwa kulturowego „małych ojczyzn” – dziedzictwa, które przetrwało do dziś, stanowiąc wyjątkowe bogactwo i wartość. Głównym celem projektu jest opisanie tego dziedzictwa, zachowanego w małych społecznościach lokalnych – na przykładzie Małopolski. Projekt stara się udowodnić tezę, że promowanie oryginalnych elementów dziedzictwa kulturowego może przyczynić się do dynamicznego rozwoju nowych produktów regionalnych.
W dniach 27–29 września na Uniwersytecie Rolniczym odbędzie się międzynarodowa konferencja podsumowująca ten projekt. Wezmą w niej udział m.in. przedstawiciele małopolskich gmin. W pierwszym dniu tego wydarzenia jego uczestnicy spotkają się w Centrum Kongresowym UR (al. 29 Listopada 46).
W drugim i trzecim dniu konferencja przeniesie się natomiast na ul. Balicką 253. We wtorek zaplanowano wydarzenie plenerowe zatytułowane „Stół dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego Małopolski”. Będzie to dzień podsumowania całego projektu naukowego poświęconego Katalogowi Dziedzictwa Kulturowego Małopolski „Cultural heritage of small homelands”.
Tego dnia konferencja dedykowana jest współpracującym z UR samorządom i organizacjom lokalnym. Warto tu zaznaczyć, że przy tworzeniu wspomnianego Katalogu z uczelnią współpracowało aż 49 małopolskich gmin, których przedstawiciele tego dnia będą obecni, co umożliwi promocję dorobku z zakresu dziedzictwa kulturowego podczas sesji wystawienniczej.
Swoją obecność w charakterze wystawców do tej pory potwierdziło 15 małopolskich gmin: Biecz, Brzesko, Chrzanów, Gnojnik, Igołomia-Wawrzeńczyce, Iwkowa, Kęty, Lipnica Murowana, Liszki, Łapsze Niżne, Nowy Wiśnicz, Skawina, Proszowice, Mogilany, Niedźwiedź. Wystawa połączona będzie z prezentacją prac architektonicznych „Cultural heritage protection”.
Wśród prezentowanych elementów dziedzictwa kulturowego będą dominowały lokalne produkty spożywcze: pierogi, ziemniaki zasmażane, ciasta drożdżowe, tradycyjne przetwory owocowe i warzywne, sery, wędliny itp. Większość wystawców to Koła Gospodyń Wiejskich lub reprezentacje gminnych ośrodków kultury.
Więcej informacji: foodheritage.urk.edu.pl.
