Macie ochotę na lekką sałatkę? Zobaczcie nasze propozycje na sałatki z truskawkami! Dlaczego warto? Bo truskawki to superowoce, a sezon na nie właśnie trwa.
Poniżej znajdziecie przepisy na sałatki z truskawkami:
- Sałatka z sałatą, truskawkami i bazylią
- Sałatka z truskawkami, camembertem i rukolą
- Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo-cytrynowym sosie
Sałatka z sałatą, truskawkami i bazylią [PRZEPIS]

Składniki:
- 20-30 dag truskawek
- 1 woreczek mieszanki sałat (np. Salsa mix Eisberg)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki i przekrój na ćwiartki. Wymieszaj z posiekaną bazylią, a następnie ułóż na mieszance sałat. Polej octem balsamicznym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Sałatka z truskawkami, camembertem i rukolą [PRZEPIS]

Składniki dla jednej osoby
- 35 g świeżej rukoli
- 1 krążek sera camembert
- 8 średnich truskawek świeżych
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
- 1/2 szklanki włoskich orzechów
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- 2 łyżki płatków migdałów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- olej do smażenia sera
Wykonanie
Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić.
Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i mieszamy delikatnie z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"
Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo-cytrynowym sosie [PRZEPIS]

Składniki
- 1 opakowanie jarmużu
- 0,5 kg truskawek
- pęczek rzodkiewki
- 75 g migdałów w płatkach Bakalland
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.
Macie ochotę na pyszne dania z truskawkami? Sprawdźcie przepisy!
