We wtorek odwiedziła nas Helena Buńda, dyrektor Tatrzańskiej Agenci Rozwoju, Promocji i Kultury. Zaprosiła na nadchodzące wielkimi krokami Europejskie Targi Produktów Regionalnych.
Oscypek, czy bryndza - to produkty charakterystyczne dla Podhala. Bez nich nikt nie wyobraża sobie kuchni regionalnej. Nie dziwi więc idea Targów Produktów Regionalnych, aby propagować zdrowe, polskie wytwory. - Już po raz siódmy od 11 do 15 sierpnia na Dolnej Równi Krupowej pojawi się ponad 90 wytwórców - opowiada Helena Buńda. - To okazja do degustacji oraz nabycia oryginalnych produktów u źródła, czyli od wytwórców. Będziemy gościć Bułgarów, Włochów, Litwinów i przedstawicieli wielu innych narodowości.
Targi to nie tylko okazja do spróbowania rarytasów z całej Europy, ale również do zgłębienia folkloru.
- Nie zabraknie występów góralskich oraz zespołów z całej Europy - opowiada Buńda. - Podczas targów będziemy wybierać najlepszy produkt i najlepszego oscypka. Każdy zobaczy na własne oczy, jak doi się owce i co jeszcze robią bacowie.
Pojawi się również Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji „MasterChefa”, która przygotuje dania z produktów regionalnych. - Na pewno z targów nikt nie wyjdzie głodny - zapewnia Helena Buńda.
Na tym nie koniec ciekawych spotkań w naszej letniej redakcji pod Gubałówką. Dzisiaj zapraszamy na akcję krwiodawstwa. Wspólnie możemy pomóc potrzebującym. Jutro zaś będziemy promować Zakopiański Festiwal Literacki.