Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaku w Krakowie. Pyszna małopolska kuchnia doprawiona dobrą muzyką

Angelika Witkowska
Małopolski Festiwal Smaku w Krakowie. Pyszna małopolska kuchnia doprawiona dobrą muzyką
Małopolski Festiwal Smaku w Krakowie. Pyszna małopolska kuchnia doprawiona dobrą muzyką Anna Kaczmarz
Dobiega końca kulinarna podróż po Małopolsce. Impreza jest największym regionalnym wydarzeniem promującym małopolskich producentów i ich wyroby. Małopolskim smakom towarzyszyć będą występy lokalnych artystów.

Wszystkie produkty nagradzane przez dwa miesiące przez gości festiwalu i komisję konkursową, teraz będziemy mogli przez dwa dni próbować na placu Wolnica w Krakowie. Ich twórcy przyjadą z Wieliczki, Oświęcimia, Wadowic, Miechowa, Nowego Targu, Tarnowa i Starego Sącza. Będzie z czego wybierać. Na stołach pojawią się smakowite sery, miody, soki, wędliny, pieczywo, ryby, przetwory z owoców i warzyw, wypieki i gotowe dania.

Także kucharze i blogerzy przygotowywać będą dania z regionalnych i tradycyjnych produktów. Każdy, kto odwiedzi w sobotę i niedzielę plac Wolnica, ma szanse posmakować tych wyjątkowych specjałów prosto z festiwalowej kuchni. 

Na muzycznej scenie wystąpią lokalni artyści związani z Małopolską, a wśród nich gwiazda niedzielnego popołudnia - nowosądecki zespół Lachersi - uczestnik telewizyjnego programu"Must be the music". 

W sobotę festiwal rozpocznie się od pokazów gotowania. Degustację przysmaków umili zespół Jazz BandBall Orchestra. O godz. 12.30 odbędzie się wspólne gotowanie, podczas którego usłyszymy zespoły Snow Dog, Krafcy oraz Cheap Tobacco. 

W niedzielę smakosze mają ostatnią szansę na spróbowanie festiwalowej kuchni. Od godziny 10 będą pokazy gotowania i degustacja. O 10.10 rozpocznie się koncert zespołu Motylska & Bolek. O 13.30 usłyszymy Time For Funk. Rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak" oraz wręczenie nagród przez marszałka województwa małopolskiego odbędzie się o godz. 16.30. Aby wziąć udział w konkursie, trzeba przedstawić potrawę lub produkt spożywczy własnej produkcji w odpowiedniej kategorii. W zeszłym roku Grand Prix otrzymały Zakłady Mięsne Elimex z Młoszowej za "Mięsiwo z pieca". W tym roku w walce o tytuł zmierzą się m.in. miód nektarowo-spadziowy, twarożek rzuchowski, wędzony ekologiczny udziec z indyka, kiełbasa z fasoli Piękny Jaś, pasztet z bobu z dodatkiem sosów, czy razowiec lipnicki. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku to nie tylko honorowe wyróżnienie, ale istotna rynkowa rekomendacja firm i produktów, którą mieszkańcy regionu kierują się podczas zakupów. Nagrody tradycyjnie przyzna również publiczność festiwalowa, która będzie głosować wedle kategorii: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz potrawy "jak u mamy". 

Gwiazdą festiwalu będzie zespół Lachersi. Muzycy grają tradycyjne melodie lachowskie ozdobione barwnymi dźwiękami trąbki i klarnetu we współcześnie brzmiących aranżacjach. Rozpoczną koncert o godz. 16. Zespół z serca Beskidu Sądeckiego pojawił się w popularnym muzycznym show - Must Be The Music. - Wokal jak dzwon - mówił Adam Sztaba. - Bardzo dobry bas, bardzo dobra gitara, to wszystko szlachetne - oceniała Kora. Grupa doszła do finału.

Źródło: Gazeta Krakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska