https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: fasolka po chłopsku z Łysej Góry [PRZEPIS]

mad
Fasolka po chłopsku - przepis.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Łysej Góry (gmina Dębno) polecają fasolkę po chłopsku.


Składniki

  • 1 kg fasoli „Jaś”
  • wędzone żeberka wieprzowe
  • 30 dag kiełbasy
  • 20 dag boczku wędzonego
  • duża marchewka
  • mała pietruszka
  • duża cebulka
  • natka selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przecier pomidorowy (lub sos pomidorowy)
  • pieprz, sól, papryka – do smaku

Wykonanie
Fasolę wypłukać, namoczyć na 12 godzin. Gotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 2 godzin). Żeberka gotować oddzielnie (po ugotowaniu odcedzić wywar i połączyć z gotującą się fasolą). Żeberka obrać, drobno pokroić i pomieszać z drobno pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Podsmażyć na złoty kolor.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić drobno i podsmażyć na tłuszczu z boczku i kiełbasy. Podsmażone warzywa zalać przecierem pomidorowym i dusić przez 10 minut.
Następnie połączyć fasolę, podpieczone mięso i jarzyny. Zagotować 5 minut. Doprawić według uznania. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska