Nowy Wiśnicz – to właśnie w tym urokliwym miejscu powstała pierwsza polska książka kucharska „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego. Czarniecki był nadwornym kucharzem Stanisława Lubomirskiego, który zamieszkiwał zamek Kmitów i Lubomirskich w Nowym Wiśniczu. Dziś budowla ta to jedno z najcenniejszych dzieł wczesnobarokowej architektury rezydencjonalno- obronnej w Polsce. Zbiór przepisów kulinarnych wydanych właśnie w tym miejscu otwiera rosół polski, który do dziś króluje na wiśnickich stołach. Gospodynie podtrzymują też tradycje kulinarne. Wśród dań przygotowywanych z pokolenia na pokolenie są knedle serowe. Przepisem podzieliła się Beata Majcher.
Składniki
- 75 dag twarogu
- 15 dag mąki
- 15 dag kaszy manny
- 2 jajka
- 30 dag powideł śliwkowych
- 5 dag masła
- 5 dag bułki tartej
- 5 dag cukru
Wykonanie
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego mąkę, kaszę i jajka, zagnieść ciasto. Ukształtować z niego wałek, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść płasko na placuszek, położyć na środek powidło i dokładnie zakleić. Maczając dłonie w mące utoczyć kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut do wypłynięcia knedli. Podawać polane stopionym masłem oraz posypane zrumienioną bułką i cukrem.
Zobacz też:Kapusta faszerowana Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Jadło chłopskie od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Flaki z kaszą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN