Kulasina to regionalna potrawa, której głównym składnikiem są tarte ziemniaki. Znana jest ona przede wszystkim we wsi Bogdanówka w gminie Tokarnia. Przepisem dzieli się Maria Jabcoń ze Skomielnej.
![Małopolskie przysmaki: kulasina z Bogdanówki [PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/45/63/5a954f1d7304a_o,size,380x238,crop,0.0000x0.0275x0.9958x0.9396,q,71,h,09e674.jpg)
Składniki
- 2 litry wody
- 3 kg ziemniaków
- płaska stołowa łyżka soli
- pół szklanki mąki razowej
- pół szklanki zwykłej mąki
- 20 dag boczku
- 20 dag słoniny
- garść kapusty z kwaśnicą
Wykonanie
W garnku zagotować wodę z solą. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach.Utarte ziemniaki następnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę i pozostawić do osadzenia się krochmalu na spodzie.
Na wrzącą wodę wrzucić starte i odciśnięte ziemniaki, mieszając bez przerwy rogolką ( to ludowe drewniane kuchenne narzędzie, przypominające ubijak, tyle tylko, że jest zakończona drewnianą kulistą rozetą).
Gotować na wolnym ogniu około godziny, nie zapominając o mieszaniu. Pod koniec gotowania dodawać stopniowo mąkę i odstany krochmal. Dobrze mieszając, gotować jeszcze przez chwilę.
Ugotowaną kulasinę układać na talerz tak, by na środku zostawić miejsce na mocankę (dodatek do potrawy).
Równolegle z przygotowywaniem kulasiny można przygotować skwarki, topiąc na patelni słoninę i boczek. Osobno należy zagotować kapustę z kwaśnicą.
Na wcześniej wyłożoną kulasinę nałożyć skwarki z tłuszczem i dolać kwaśnicy.
Kulasinę można podać także z sosem grzybowym lub mlekiem.
Zobacz też:TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki. Kulasa z tartych ziemniaków Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi z serem na słodko. Łatwe i pyszne
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kućmok, czyli babka ziemniaczana
