Monte drink
To jeden z najpopularniejszych drinków, do przygotowania których używamy mleka. Jednocześnie jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jego wyjątkowy smak z pewnością skradnie serca wszystkich. Spróbujcie tej wyjątkowej, deserowej propozycji na spotkania towarzyskie w wersji bez dodatku alkoholu, która do złudzenia przypomina smakiem deser śmietankowo-orzechowy z dzieciństwa.
Monte drink [PRZEPIS]

Składniki:
- 100 ml mleka UHT zagęszczonego Łaciate
- 150 ml bezalkoholowego likieru orzechowego
- 3-4 kostki lodu
Przygotowanie:
Mleko zagęszczone, likier oraz kostki lodu umieszczamy w shakerze. Następnie całość przez ok. pół minuty energicznie wstrząsamy. Ostatnim krokiem jest rozlanie zawartości do kieliszków. Gotowe!
Ramos Gin Fizz
Propozycja drinka, który pierwszy raz został przygotowany w Nowym Orleanie w drugiej połowie XIX w. Największą popularność zdobył jednak w XX w. Chociaż przepis na przestrzeni lat wielokrotnie modyfikowano, wciąż najbardziej doceniana jest jego klasyczna wersja.
Ramos Gin Fizz [PRZEPIS]

Składniki:
- 50 ml bezalkoholowego ginu
- 10 ml soku z limonki
- 10 ml soku z cytryny
- 1 białko z kurzego jaja
- 40 ml mleka UHT Łaciate 3,2% lub śmietanki Łaciatej 30%
- 4-5 kostek lodu
- woda gazowana
- 2 łyżeczki cukru (rozdrobnionego)
Przygotowanie:
Do shakera dodajemy wszystkie składniki, z wyjątkiem lodu i wody gazowanej. Całość wstrząsamy, następnie wrzucamy kostki lodu i ponownie wstrząsamy. Całość przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą gazową.
Eggnog
Alternatywna wersja popularnego likieru, którą warto przygotować z myślą o wszystkich, którzy nie spożywają alkoholu. Eggnog znany jest od XVII w., a jego korzeni upatruje się w posset pitym w średniowiecznej Anglii. Przez wieki powstało wiele receptur, jedną z nich stworzył nawet sam Jerzy Waszyngton. Niezmienne są jednak podstawowe składniki – jaja, mleko oraz korzenne przyprawy. W wersji bezalkoholowej serwowany był jako świąteczny przysmak dla całej rodziny, dla dorosłych tradycyjnie podawany był z dodatkiem whisky, rumu lub brandy. W tej wersji eggnog to rodzaj likieru jajecznego, zbliżony do znanego u nas ajerkoniaku.
Eggnog [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
- 2 szklanki śmietany Łaciatej 18%
- 6 żółtek
- starta skórka z 1 cytryny
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Składniki umieszczamy w blenderze, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Przelewamy do szklanek i serwujemy udekorowane szczyptą cynamonu lub gałki muszkatołowej.
Polecamy również przepisy na zdrowe koktajle owocowe:
