Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mleczne koktajle, których warto spróbować [PRZEPISY]

mad
Macie ochotę na pyszny mleczny koktajl? Zobaczcie przepisy!
Macie ochotę na pyszny mleczny koktajl? Zobaczcie przepisy!
Mleczne koktajle, których warto spróbować. Zobacz przepisy na znane na całym świecie koktajle: Monte drink, Ramos Gin Fizz i Eggnog.

Monte drink

To jeden z najpopularniejszych drinków, do przygotowania których używamy mleka. Jednocześnie jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jego wyjątkowy smak z pewnością skradnie serca wszystkich. Spróbujcie tej wyjątkowej, deserowej propozycji na spotkania towarzyskie w wersji bez dodatku alkoholu, która do złudzenia przypomina smakiem deser śmietankowo-orzechowy z dzieciństwa.

Monte drink [PRZEPIS]

Monte drink.
Monte drink.

Składniki:

  • 100 ml mleka UHT zagęszczonego Łaciate
  • 150 ml bezalkoholowego likieru orzechowego
  • 3-4 kostki lodu

Przygotowanie:
Mleko zagęszczone, likier oraz kostki lodu umieszczamy w shakerze. Następnie całość przez ok. pół minuty energicznie wstrząsamy. Ostatnim krokiem jest rozlanie zawartości do kieliszków. Gotowe!

Ramos Gin Fizz

Propozycja drinka, który pierwszy raz został przygotowany w Nowym Orleanie w drugiej połowie XIX w. Największą popularność zdobył jednak w XX w. Chociaż przepis na przestrzeni lat wielokrotnie modyfikowano, wciąż najbardziej doceniana jest jego klasyczna wersja.

Ramos Gin Fizz [PRZEPIS]

Ramos Gin Fizz.
Ramos Gin Fizz.

Składniki:

  • 50 ml bezalkoholowego ginu
  • 10 ml soku z limonki
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 białko z kurzego jaja
  • 40 ml mleka UHT Łaciate 3,2% lub śmietanki Łaciatej 30%
  • 4-5 kostek lodu
  • woda gazowana
  • 2 łyżeczki cukru (rozdrobnionego)

Przygotowanie:
Do shakera dodajemy wszystkie składniki, z wyjątkiem lodu i wody gazowanej. Całość wstrząsamy, następnie wrzucamy kostki lodu i ponownie wstrząsamy. Całość przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą gazową.

Eggnog

Alternatywna wersja popularnego likieru, którą warto przygotować z myślą o wszystkich, którzy nie spożywają alkoholu. Eggnog znany jest od XVII w., a jego korzeni upatruje się w posset pitym w średniowiecznej Anglii. Przez wieki powstało wiele receptur, jedną z nich stworzył nawet sam Jerzy Waszyngton. Niezmienne są jednak podstawowe składniki – jaja, mleko oraz korzenne przyprawy. W wersji bezalkoholowej serwowany był jako świąteczny przysmak dla całej rodziny, dla dorosłych tradycyjnie podawany był z dodatkiem whisky, rumu lub brandy. W tej wersji eggnog to rodzaj likieru jajecznego, zbliżony do znanego u nas ajerkoniaku.

Eggnog [PRZEPIS]

Eggnog.
Eggnog.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 szklanki śmietany Łaciatej 18%
  • 6 żółtek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Składniki umieszczamy w blenderze, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Przelewamy do szklanek i serwujemy udekorowane szczyptą cynamonu lub gałki muszkatołowej.

Polecamy również przepisy na zdrowe koktajle owocowe:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska