Jak co roku promuje on małopolski produkt tradycyjny wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym razem będzie to fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca. W ubiegłym roku była to jagnięcina podhalańska, a wcześniej jabłko z Raciechowic i kapusta z Charsznicy. Uczniowie (czternaście dwuosobowych zespołów) będą mieli za zadanie przygotować używając fasoli przystawkę (zakąskę) i danie główne. O godz. 15, po obradach jury (technicznego i degustacyjnego), poznamy laureatów.
Na tych, którzy zajmą pierwsze trzy miejsca czekają dyplomy i nagrody, a szkoły które reprezentują otrzymają puchary „Smak Gościnności 2018”. Patronat honorowy nad konkursem sprawuje marszałek województwa małopolskiego, małopolski kurator oświaty oraz rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Patronem medialnym jest Dziennik Polski.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku
data-hide-cover="false" data-show-facepile="false">