https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czosnek niedźwiedzi ma niezwykłe właściwości. Na co pomaga? Czy można go zbierać? Co z niego zrobić? To trzeba wiedzieć o "cebuli czarownic"

Halina Gajda
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W marcu, jak w garncu powiada stare porzekadło, które sprawdza się każdego roku. Humorzasta aura nie przeszkadza ziołom, które powoli zaczynają wychodzić z ziemi. Z ziemi wybija się już szczaw oraz bluszczyk kurdybanek, ale przede wszystkim czosnek niedźwiedzi. Łany rośliny zaczynają pojawiać się na beskidzkich łąkach, nad rzekami, w parkach. W Polsce jest to roślina częściowo chroniona, co oznacza, że nie można jej zrywać w jej naturalnych siedliskach. Można ją natomiast uprawiać w przydomowych ogródkach, a cebulki są dostępne w każdym sklepie ogrodniczym.

Spis treści

Gdy przychodzi czas na czosnek, a szczególnie jego kwitnienie, w lasach można się wręcz nim inhalować. I woni nie da się pomylić z niczym innym. Wedle wszechwiedzącej Wikipedii jedli go Celtowie i starożytni Rzymianie. Wspominał o nim także Dioskurydes, grecki lekarz, farmakolog, który żył w czasach Nerona i opisywał go, jako roślinę o właściwościach odtruwających. Z jego dobrodziejstw korzystali dawni Słowianie, ma też swoje miejsce w literaturze – czosnek niedźwiedzi był tematem dialogu w drugim akcie „Trzech Sióstr” u Antoniego Czechowa, a także w filatelistyce – był przedstawiony na znaczkach pocztowych wydanych w Szwajcarii i na Łotwie.

Na co pomaga czosnek niedźwiedzi?

Tyle wiedzy historycznej, czas na wiedzę praktyczną. Anna Czuchta, zielarka i fitoterapeutka z Wysowej-Zdroju o właściwościach czosnku może opowiadać godzinami. Tak samo zresztą, jak o innych roślinach, których coraz więcej pojawia się na łąkach i w ogródkach.

- Świat ziół to czysta alchemia, z której garściami czerpali przodkowie tej ziemi – mówi pewnym głosem. - Lista właściwości jest długa. Liście są bogate w związki siarki oraz kwasy fenolowe. Osoby, które włączą go do swojej diety, są odporniejsze, a więc rzadziej chorują. Poza tym czosnek niedźwiedzi zawiera mnóstwo mikro i makroelementów, jak choćby żelazo, magnez, potas, fosfor, witaminy A, C oraz witaminy z grupy B – wylicza pani Anna.

Wspiera walkę z drobnoustrojami wywołującymi infekcje bakteryjne oraz grzybicze.

- Stanowi naturalny antybiotyk, ale nie zaburza flory bakteryjnej przewodu pokarmowego – dodaje.

Syropem z czosnkiem niedźwiedzim można się ratować przy przeziębieniach – pozwala na łatwiejsze odkrztuszanie.

Czy można zbierać czosnek niedźwiedzi?

W Polsce roślina ta jest objęta częściową ochroną gatunkową. Może być zbierana po uzyskaniu zgody Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska jedynie w województwach śląskim, małopolskim i podkarpackim. Zamiast więc biegania po urzędach, znacznie prościej kupić go na targu lub samemu zająć się hodowlą. Jego cebulki można dostać w sklepach ogrodniczych, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by taką oto nowalijkę uprawiać w ogrodzie i korzystać z jej dobrodziejstw. Czosnek sprawdzi się tu także jako roślina dekoracyjna – pięknie zakwita pod koniec kwietnia. Z początkiem lata nie ma już ani śladu.

Świeży czosnek niedźwiedzi kuchni. Co można z nim zrobić?

Czosnek niedźwiedzi jest coraz bardziej docenianą rośliną przez smakoszy, stąd również jego rosnąca popularność. Jego liście są smacznym dodatkiem do sałatek i kanapek, można z nich przyrządzić m.in. aromatyczne pesto do makaronu (pęczek liści czosnku niedźwiedziego, oliwa, prażone orzechy włoskie, pinii lub ziarna słonecznika, 50 g sera grana padano lub pramezanu, sól i blendujemy na gładko).

Wysuszony i sproszkowany sprawdzi się doskonale w formie przyprawy, niemniej walory smakowe najlepiej ujawnia, gdy jest świeży.

Obok czosnku - bluszczyk kurdubanek i szczaw

Nie tylko czosnek pojawił się na beskidzkich łąkach. Bystre oko naszej fitoterapeutki dostrzega także młode liście szczawiu, mniszka i bluszczyku kurdybanka. Z pierwszego można przyrządzić doskonałą zupę, a bluszczyk będzie idealnym dodatkiem do różnych potraw.

- Warto go rozetrzeć w palcach, by wydobyć aromat i wymieszać ze solą, a później posypywać na przykład kanapki – zachęca pani Anna.

Wieści z Gorlickiego

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska