W skrócie
Jeśli szukasz przepisu na najlepszy gulasz z szynki z warzywami, to ten może spełnić twoje oczekiwanie. Proponuję ci przepis na gulasz z szynki, który jest nie tylko smakowity, ale również łatwy do przygotowania. Dowiedz się, jak zrobić idealny gulasz, który zachwyci twoich domowników. Ponadto szynkę możesz z powodzeniem zamienić na karkówkę lub łopatkę wieprzową. Poznaj przepis na miękki gulasz z szynki wieprzowej na obiad.
Gulasz z szynki – przepis na prosty obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 400 ml bulionu wołowego,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 ziemniaki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku.
Jak zrobić gulasz z szynki?
Sposób przygotowania:
- Na początku, szynkę wieprzową pokrój w kostkę o wielkości około 2-3 cm.
- Delikatnie posyp mięso solą, pieprzem oraz mąką pszenną. Dzięki temu mięso zarumieni się podczas obsmażania na patelni.
- Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Obsmaż kawałki szynki na złoty kolor z każdej strony. Następnie przełóż je do garnka o grubym dnie, w którym będziesz gotować gulasz.
- Obierz i posiekaj dwie cebule oraz czosnek.
- Następnie marchewki pokrój w półplasterki, a papryki w paski.
- Pozostałe warzywa dodaj na patelnię, na której smażyło się mięso.
- Smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie.
- Do garnka z mięsem dodaj przesmażone warzywa.
- Wlej bulion wołowy oraz przecier pomidorowy.
- Dorzuć liście laurowe, paprykę słodką i ostrą.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj do gulaszu na 30 minut przed końcem gotowania.
- Przed końcem gotowania gulaszu z szynki (około 10 minut) dosyp suszony majeranek i tymianek.
Sposób podania gulaszu z szynki
Domowy gulasz z szynki wieprzowej możesz podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub purée ziemniaczanym. Świetnie smakuje z surówką z kapusty pekińskiej lub domową mizerią. Możesz także zrobić sałatkę z pomidorów i śmietany. Ten gulasz znakomicie smakuje podany z podsmażonymi na złoto pieczarkami.
Co więcej, warto pamiętać, ten gulasz z szynki wieprzowej smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce. Wtedy smaki i aromaty przypraw połączą się, tworząc jeszcze smaczniejszy posiłek.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?