Czeskie wina są znane i doceniane na całym świecie. Największe w kraju regiony winiarskie znajdują się na Morawach, bogatych w urodzajne gleby. W winnicach, ulokowanych na stokach wzgórz, dojrzewają wyjątkowe owoce, z których powstaje wino o charakterystycznym, wspaniałym aromacie. Morawy Południowe wyróżnia specyficzny klimat, różniący się od klimatu panującego w większości europejskich regionów winiarskich – jest to najcieplejszy i najbardziej nasłoneczniony region kraju.
Próbowanie pierwszych młodych win, od dawien dawna w Czechach rozpoczynano 11 listopada, na św. Marcina. Młode wina świętomarcińskie są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone do pieczonej gęsi z czerwoną i białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego i różowego znawcy polecają pieczonego kurczaka z nadzieniem.
Wino świętomarcińskie jest wytwarzane z wczesnych odmian winorośli. Białe wina powstają z odmian Müller Thurgau i Veltlínské czerwone wczesne, różowe i czerwone z odmian Modrý Portugal i Svatovavřinecké. Wina, które będą sprzedawane przez winiarzy jako świętomarcińskie, muszą zostać poddane ocenie niezależnych degustatorów i spełniać wymagane warunki.
Młode wina sprzedawane są do świąt Bożego Narodzenia. Wprowadzaniu młodych win towarzyszą barwne imprezy – festiwale,jarmarki, korowody winiarzy, ze świętym Marcinem na czele, święcenie młodych win, nietypowe zwiedzanie zabytkowych obiektów, degustacje wina i tradycyjnych przysmaków, pokazy rzemiosł, ciekawy program kulturalny i wesoła zabawa dla dorosłych i dzieci.
Sprawdź, gdzie możesz wyskoczyć na weekend na świetną winiarską imprezę:
www.czechtourism.com