Pod lupę wzięto 437 partii ze sklepów, marketów i hurtowni. Sprawdzone zostały warunki przechowywania, oznakowanie, terminy ważności. Niektóre wody trafiły do laboratorium.
Główne zastrzeżenia?
Różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów, mylące informacje na etykietach i przeterminowane wody w sklepach.
Sprawdź także:**Halo? Tracę zasięg! Co najbardziej wkurza mieszkańca wsi TOP 10 [zdjęcia]**
Różnego rodzaju nieprawidłowości wykryto w 44 partiach (10,1 proc.):
- w 15 partiach (z 80 zbadanych w laboratorium) zawartość niektórych kationów i anionów była odmienna od deklarowanej na opakowaniu
- 15 partii w 3 sklepach było przeterminowanych
- 14 partii było źle oznakowanych
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podał też przykładowe błędy w oznakowaniu:
- podanie na butelce wody sprzecznych informacji: z przodu „niskonasycona CO2”, a na odwrocie „wysokonasycona CO2”
- określenie „unikalna kompozycja 7 minerałów”. Taki chwyt marketingowy sugeruje nadzwyczajność danej wody, tymczasem nie jest to nic specjalnego, bo każda naturalna woda mineralna stanowi niepowtarzalną i wyjątkową dla danego źródła kompozycję minerałów
- brak informacji „zawiera cukier i substancje słodzące” obok nazwy
- na wywieszce cenowej napoju gazowanego pojawiła się myląca informacja „woda gaz.” z określeniem „cytrynowa”, podczas gdy naprawdę był to napój, a nie woda
- Konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że tak zwane wody smakowe to napoje, w których jest cukier lub substancje słodzące, a także sztuczne aromaty. Wybierając wodę mineralną czy źródlaną, zawsze dokładnie czytajmy etykiety – radzi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Efekty kontroli?
Trzech przedsiębiorców ukarano mandatami, wszczęto cztery postępowania administracyjne. O 19 przypadkach zaś, zawiadomiono organy nadzoru sanitarnego lub wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
![Nie daj się nabić w butelkę. Marketingowe sztuczki, cukier i przeterminowane wody [wyniki kontroli]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/d5/cd/5acb1a1218a02_p.jpg?1523260846)
Wybieramy wodę bez czytania etykiety, znaną markę, a potem okazuje się, że... to wcale nie jest mineralna, ale źródlana. Zdziwieni, że to nie to samo? Wyjaśniamy zatem podstawowe różnice.
Zwróć uwagę, co kupujesz:
Naturalna woda mineralna - woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Radzimy sprawdzić, czy na butelce znajdują się nazwa źródła i miejscowość, gdzie znajduje się ujęcie. Dzieli się na:
- bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l)
- niskozmineralizowane (do 500 mg/l)
- średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l)
- wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l)
Woda źródlana - woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym
Woda stołowa – woda mineralna lub źródlana albo ich mieszanka, wzbogacona lub uzdatniona odpowiednimi związkami czy minerałami
„Woda smakowa” - nie woda, tylko napój! Przeważnie na bazie wody z dodatkiem soków i/lub aromatów oraz cukru i/lub substancji słodzących
Źródło informacji: UOKiK