Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Nie tylko kawa z masłem na wzmocnienie. Sprawdzone sposoby na dodanie smaku porannej kawie. Skąd pochodzi najdroższa kawa świata?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Za propagatora takiej kawy uchodzi Dave Asprey – amerykański bloger piszący o zdrowym odżywianiu.
Za propagatora takiej kawy uchodzi Dave Asprey – amerykański bloger piszący o zdrowym odżywianiu. pl.123rf.com/yasuhiroamano/zdjęcie ilustracyjne
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy punkt rozpoczynający dzień. Jednak nie zawsze jest to typowa kawa bez cukru. W wielu krajach używa się do jej przygotowania intrygujących dodatków. Zobacz, jak pije się kawę w różnych częściach świata.

Spis treści

Kawosze na całym świecie opracowali swoje ulubione połączenia naparu z przyprawami. Albo zaparzanie kawy według konkretnej metody. Często korzysta się z określonego ziarna w ulubionym stopniu parzenia. Przyjrzeliśmy się najciekawszym technikom i zestawieniom kawy z dodatkami.

Najdroższa kawa na świecie

Do niedawna za najdroższą kawę świata uważano Kopi Luwak z Indonezji. Jej cena to nawet 400 dolarów za kilogram w 2013 roku. Produkowana jest z ziaren kawy znalezionych w odchodach zwierzęcia znanego jako łaskun palmowy lub w Azji jako luwak. Uważa się, że zwierzę to zjada najlepsze owoce, a ziarna kawowca po przejściu przez jego przewód pokarmowy tracą gorycz.

Aktualnie za najdroższą kawę uważa się Black Ivory Coffee. Jej cena to nawet 1100 dolarów za kilogram. Ziarna trawione są przez słonie w Tajlandii i podobnie jak w przypadku Kopi Luwak tracą gorycz i zyskują owocowy, delikatny smak. Niestety, aby uzyskać kilogram kawy Black Ivory, zwierzę musi zjeść około 33 kilogramów ziaren tajskiej arabiki. Obie kawy dostępne są do kupienia w Polsce.

Z czym podawać kawę?

Wiele osób lubi czarną kawę bez żadnych dodatków. Jednak znane są mniej lub bardziej wyszukane sposoby na podkreślenie smaku, dodanie kalorii lub walorów zdrowotnych kawy. Youtuberka Beryl Shereshewsky prowadzi kanał na YouTube, na którym testuje przepisy przesłane jej przez widzów. W ten sposób poznaje kulturę kulinarną z różnych stron świata. W jednym z nagrań pokazała sposoby na przyrządzanie kawy. Pokazała jak zrobić:

  • hiszpańską kawę Bonbon, czyli espresso pół na pół podawane z mlekiem skondensowanym,
  • austriacką Cafe Maria Theresia - kawę zaparzoną we french, podawaną z bitą śmietaną, likierem pomarańczowym i startą skórką pomarańczową;
  • pakistańską kawę Phiti Hui - wykonaną z kawy rozpuszczalnej, mleka i cukru (jest podobna w formie do koreańskiej Dalgona);
  • meksykańską Café de Olla – zaparzoną kawę połączoną z nierafinowanym cukrem trzcinowym, laską cynamonu i goździkami;
  • chukku Kappi z Indii – rozpuszczalną kawę zmieszaną z suszonymi nasionami kolendry, mielonym imbirem, ziarnami czarnego pieprzu i jaggery (rodzajem nierafinowanego cukru trzcinowego);
  • kaffe Karlsson ze Szwecji - wykonaną na bazie espresso z dodatkiem bitej śmietany, likieru pomarańczowego, likieru Baileys i wiórków startej czekolady. Taka kawa będzie świetnie smakować na podwieczorek w gronie znajomych;
  • portugalski Mazagran – kawę podawaną z syropem cukrowym, sokiem z cytryny oraz z kostkami lodu. Według Beryl Shereshewsky jest to rodzaj kawowej lemoniady na zimno. W niektórych przepisach zaleca się dodanie białego rumu;
  • wietnamską kawę z żółtkiem – podawaną z żółtkiem ubitym z mlekiem skondensowanym na rodzaj kogla-mogla.

Kawa kuloodporna z masłem

W ostatnich latach sporą karierę wśród osób ceniących nowinki kulinarne zrobiła kawa kuloodporna. Nazwa kuloodporna wzięła się od jej wysokiej energetyczności. Po wypiciu człowiek ma mieć niemal niezniszczalną siłę. Za twórcę kuloodpornej kawy uważa się Dave'a Aspreya. Biznesmen w 2004 roku wypił herbatę z masłem w Tybecie, a to zainspirowało go do stworzenia kawowej wersji napoju. Kawę kuloodporną przygotowuje się ją z wysokiej jakości ziaren kawy z niesolonym masłem. Dodatkowo poleca się dodanie łyżki oleju kokosowego. Kawa wyglądem przypomina kremowe latte. Kuloodporna zalecana jest jako napój dodający energii na rozpoczęcie dnia. Kawa jest wysoko kaloryczna, a masło dostarcza potrzebnych organizmowi witamin takich jak A, D i K.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Nie tylko kawa z masłem na wzmocnienie. Sprawdzone sposoby na dodanie smaku porannej kawie. Skąd pochodzi najdroższa kawa świata? - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska