Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowoczesna kuchnia. Trzy przepisy na lekkie, letnie posiłki: chutney, sałatkę z kurczakiem i orzechowy hummus

mad
Mamy propozycję trzech nowoczesnych dań, które pozwolą skorzystać z sezonowych warzyw i owoców i cieszyć się smakiem kończącego się już lata.
Mamy propozycję trzech nowoczesnych dań, które pozwolą skorzystać z sezonowych warzyw i owoców i cieszyć się smakiem kończącego się już lata.
To już ostatnia szansa na letnie posiłki – wykorzystaj ją! Zobaczcie smakowite przepisy na śliwkowy chutney z orzechami włoskimi, kremową sałatkę z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami i słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami.

Przepisy na nowoczesne dania. I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi.
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • łyżeczka świeżo startego imbiru

Wykonanie
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami.
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami.

Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami [PRZEPIS]

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jabłka
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 70 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • łyżka sosu sojowego
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami.
Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami.

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami [PRZEPIS]

Składniki na hummus:

  • 1 puszka cieciorki
  • ząbek czosnku
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Składniki na sałatkę:

  • 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
  • żółta papryka
  • 50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
  • 2 marchewki
  • 3 łyżeczki kaparów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

Zobacz koniecznie: Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu

Zobacz też: Nowoczesna kuchnia. Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia smakowe w twojej kuchni

Zobacz też:Meksyk w kuchni, czyli dania z czerwoną fasolą [PRZEPISY]

Zobacz też:Guacamole, czyli meksykański sos przyrządzany na bazie awokado [PRZEPIS]

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie

FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska