Nowy Sącz. Karol Okrasa przewodniczył jury w konkursie kulinarnym sądeckiego „Gastronoma" [ZDJĘCIA]

Tatiana Biela
Tatiana Biela
Karol Okrasa przekonywał młodzież z sądeckiego „Gastronoma", że praca kucharza to nie tylko splendor i przyjemność, ale także ciężka, codzienna praca
Karol Okrasa przekonywał młodzież z sądeckiego „Gastronoma", że praca kucharza to nie tylko splendor i przyjemność, ale także ciężka, codzienna praca Tatiana Biela
Udostępnij:
Znany kucharz, autor i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej Karol Okrasa, 10 grudnia odwiedził Zespół Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu. Okazją do odwiedzin mistrza kuchni był coroczny konkurs organizowany przez sądeckiego „Gastronoma". Tym razem, 14 uczniów, którzy brali udział w tegorocznym konkursie, sprawdzało swoje umiejętności przygotowując wybraną potrawę wigilijną.

Karol Okrasa przewodniczył jury złożonym z szefów kuchni z sądeckich restauracji oraz obecnych i emerytowanych nauczycieli „Gastronoma".

- Kłaniam się w pas wszystkim, którzy zdecydowali się wystartować w tym konkursie i gratuluję im odwagi - mówi i podkreśla, że choć miejsc na podium było tylko trzy, to każdy uczeń, który zdecydował się stanąć do kulinarnej rywalizacji jest już zwycięzcą.

- Zdecydowaliście się poddać fundamentalnemu wyzwaniu w tym zawodzie czyli krytyce - tłumaczył młodzieży zebranej w szkolnej sali gimnastycznej.

Karol Okrasa był pod wrażeniem dojrzałości jaką prezentowali młodzi kucharze tym bardziej, że niektórzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.

- Gdybym na starcie umiał tyle co wy, to pewnie byłbym dzisiaj w innym miejscu - zaznaczał i podkreślał, że w większości wypadków uczniowie przygotowali swoje potrawy bardzo świadomie i wiedzieli, co chcą osiągnąć.

Znany polski kucharz przekonywał również młodzież, że każdy szef kuchni jest wart tyle, ile zespół, który stworzył.

- Każdy szef kuchni już udowodnił, że świetnie gotuje. Jego siła polega na jego ludziach, którzy z nim pracują - mówi i dodaje, że szefem się bywa, a kucharzem jest.

A zdaniem Okrasy jest to najlepszy zawód na świecie.

- Macie możliwości szerzenie polskiej myśli kulinarnej, polskiej tradycji na całym świecie i życzę wam sukcesów na waszej przyszłej drodze zawodowej - mówił.

W tegorocznym konkursie kulinarnym na podium stanęło trzech uczestników. Zwycięzca, Tomasz Dziedzina, uczeń IV klasy, przyznawał, że Karol Okrasa jest dla niego wzorem i inspiracją.

- To dla mnie duże przeżycie, że zostałem doceniony przez tak znakomitego mistrza kuchni - mówił wzruszony.

I miejsce Tomasz Dziedzina

II miejsce Ewelina Stachura

III miejsce Paulina Lisowska

Wszyscy uczestnicy konkursy otrzymali nagrody w tym także od członków jury.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie