Karol Okrasa przewodniczył jury złożonym z szefów kuchni z sądeckich restauracji oraz obecnych i emerytowanych nauczycieli „Gastronoma".
- Kłaniam się w pas wszystkim, którzy zdecydowali się wystartować w tym konkursie i gratuluję im odwagi - mówi i podkreśla, że choć miejsc na podium było tylko trzy, to każdy uczeń, który zdecydował się stanąć do kulinarnej rywalizacji jest już zwycięzcą.
- Zdecydowaliście się poddać fundamentalnemu wyzwaniu w tym zawodzie czyli krytyce - tłumaczył młodzieży zebranej w szkolnej sali gimnastycznej.
Karol Okrasa był pod wrażeniem dojrzałości jaką prezentowali młodzi kucharze tym bardziej, że niektórzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
- Gdybym na starcie umiał tyle co wy, to pewnie byłbym dzisiaj w innym miejscu - zaznaczał i podkreślał, że w większości wypadków uczniowie przygotowali swoje potrawy bardzo świadomie i wiedzieli, co chcą osiągnąć.
Znany polski kucharz przekonywał również młodzież, że każdy szef kuchni jest wart tyle, ile zespół, który stworzył.
- Każdy szef kuchni już udowodnił, że świetnie gotuje. Jego siła polega na jego ludziach, którzy z nim pracują - mówi i dodaje, że szefem się bywa, a kucharzem jest.
A zdaniem Okrasy jest to najlepszy zawód na świecie.
- Macie możliwości szerzenie polskiej myśli kulinarnej, polskiej tradycji na całym świecie i życzę wam sukcesów na waszej przyszłej drodze zawodowej - mówił.
W tegorocznym konkursie kulinarnym na podium stanęło trzech uczestników. Zwycięzca, Tomasz Dziedzina, uczeń IV klasy, przyznawał, że Karol Okrasa jest dla niego wzorem i inspiracją.
- To dla mnie duże przeżycie, że zostałem doceniony przez tak znakomitego mistrza kuchni - mówił wzruszony.
I miejsce Tomasz Dziedzina
II miejsce Ewelina Stachura
III miejsce Paulina Lisowska
Wszyscy uczestnicy konkursy otrzymali nagrody w tym także od członków jury.