Przepisy na oponki serowe
Oponki serowe na drożdżach - przepis
To najbardziej tradycyjne oponki, które robiły jeszcze nasze babcie. Jeśli nie wiecie, jak zrobić serowe oponki, mamy dla was prosty przepis. Oponki serowe wyjdą pyszne!
Składniki:
- ser biały - 50 dg
- mąka – 1 kg
- margaryna – 15 dg
- jaja -4
- drożdże 10 dg
- cukier 20 dg
- mleko – 0,5 litra
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże należy rozpuścić w mleku z odrobiną cukru i odrobiną mąki, tak by zrobiła się gęsta konsystencja. Po wyrośnięciu dodajemy je do zmielonego sera, następnie wrzucamy tam jaja, roztopiony tłuszcz, cukier, mąkę i wyrabiamy jak ciasto drożdżowe. Odczekujemy, aż wyrośnie i wałkujemy na ok 1.5cm. Wykrajamy kółka szklanką, a potem kieliszkiem robimy dziurki w środku i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy na oleju jak pączki.
Oponki serowe pieczone w piekarniku według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki
- Biały chudy ser - 500g
- Mąka - 500g
- Margaryna - 0,5 kostki
- Jaja - 2
- Żółtka - 2
- Cukier - 4 łyżki
- Soda - 1łyżeczka
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyciąć koła szklanką, a w nich otwory kieliszkiem. Rozgrzać dużą ilość oleju w rondlu. Oponki wkładać na dobrze rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Gdy nabiorą złotego koloru wykładać na papierowy ręcznik. Oponki posypać cukrem pudrem.
Oponki serowo-czekoladowe na tłusty czwartek - przepis
Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na słodko oraz uczestniczka kulinarnego show Master Chef, poleca pyszne oponki na tłusty czwartek.
Składniki
- 110 g mąki
- 15 g kakao
- 40 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 130 g sera białego półtłustego
- żółtko
- 60 g śmietany kwaśnej 18 proc
- olej do smażenia
Dodatkowo
- ok. 100 g czekolady
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Ser biały zmiksować z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączyć na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawić do posiekania, resztę roztopić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewą polać oponki, posypać resztą posiekanej czekolady.
Oponki serowe dla leniwych - przepis
Ta wersja pączka wymyślona została dla tych, którym nie chce się za długo siedzieć w kuchni. A to dzięki temu, że drożdże zastąpi soda.
Składniki
- 250 gramów mąki pszennej
- 250 gramów twarogu (tłustego albo półtłustego)
- ok. 1/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- dwa jajka
- dwie kostki smalcu (ok. 400 gramów)
Lukier:
- cytryna
- cukier puder
Przygotowanie ciasta:
Bierzmy mąkę, którą teoretycznie powinniśmy przesiać. Ale po co komu dodatkowe czynności. Bez tego oponki też wyjdą. Wsypujemy ją do miski. Następnie mielimy biały ser, ale też niekoniecznie. W wersji dla leniwych możemy kupić całkiem niezły ser w wiaderku. Dokładamy go do mąki, w której lądują też jajka, cukier, cukier wanilinowy, soda. Włączamy robota kuchennego albo mikser. Tak przygotowane ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy je na grubość około jednego centymetra.
A teraz najlepsza część zabawy. Bierzemy do ręki szklankę i wykrawamy nią oponki. Musimy też mieć pod ręką kieliszek, którym w środku oponki robimy jeszcze mniejszą dziurkę. Oczywiście nie wyrzucamy ciasta, które nam zostanie, ale jeszcze raz je rozwałkowujemy i wykorzystujemy do zrobienia kolejnych ciastek. W głębokim garnku rozpuszczamy smalec, aż zacznie skwierczeć i wrzucamy do niego pączki. Smażymy z obu stron po około minutę, aż uzyskamy złoty kolor. Gotowe oponki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W osobnym naczyniu przygotowujemy lukier. W tym celu bierzemy pół szklanki przesianego w sitku cukru pudru mieszamy z 2-3 łyżkami soku z wyciśniętej cytryny. Maczamy w nim usmażone oponki. Komu nie chce się tego robić, może po prostu posypać je cukrem pudrem.
Przepis na oponki serowe [WIDEO]
Oponki serowe z piekarnika - przepis
To wersja dla tych, którzy nie chcą przytyć. Ominięcie smażenia w głębokim tłuszczu sprawia, że dostarczymy organizmowi o 1/3 mniej kalorii.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
- 2 łyżki śmietany
- 250 g sera białego chudego
- 1 jajko i 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Do dużej miski wrzucamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajko oraz żółtka, śmietanę i twaróg. Całość mieszamy na jednolite ciasto, tworząc z niego jednolitą kulę. Rozwałkowujemy je na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wycinamy krążki. Pośrodku każdego krążka kieliszkiem wycinamy dziurki. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 8 - 10 minut. Po tym czasie są gotowe.
Ekspresowe oponki serowe - przepis Katarzyny Skuty
Katarzyna Skuta z Krakowa nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez oponek. Robi się je bardzo szybko i prosto.
Składniki
- 1 kg białego sera
- 0,7 kg mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.
Ila kalorii mają oponki serowe?
Tradycyjne oponki serowe, czyli te smażone na głębokim tłuszczu w 100 gramach zawierają około 270 kalorii. Jedna oponka z serem waży ok. 30 g i zawiera około 95 kalorii. Oponki serowe pieczone w piekarniku są oczywiście mniej kaloryczne.