Prace budowlane związane z powstaniem nowego hotelu sieci Hilton w Oświęcimiu dobiegają końca. Z zewnątrz obiekt jest niemal wykończony, na dokończenie budynku wewnątrz potrzeba jeszcze kilku tygodni.
Budowany w samym centrum Starego Miasta hotel jest ósmym obiektem Hampton by Hilton w Polsce, marki znanej na całym świecie, która obecna jest w ponad 100 krajach. Przedstawiciele hotelu nie wskazują na razie dokładnej daty otwarcia obiektu. – Jesteśmy na ostatniej prostej. Jest jeszcze trochę pracy, przede wszystkim na ostatnich piętrach budynku, ale wszystko idzie w dobrym kierunku – mówi Maciej Podczaski, dyrektor sprzedaży Hampton by Hilton Oświęcim.
Jak dodaje, hotele tej sieci charakteryzują się indywidualnym podejściem do gości. Jeśli chodzi o obiekt w Oświęcimiu, to jego mocnymi stronami będą także dobra kuchnia i lokalizacja. Szefem restauracji będzie znany w środowisku kulinarnym Bartosz Gadzina, który swoje menu opiera na ekologicznych i zdrowych produktach.
Co do lokalizacji, to w odległości kilkunastu kilometrów jest park rozrywki Energylandia w Zatorze, do centrum Krakowa jest 70 km. Bardzo blisko znajduje się także wiele atrakcji ziemi oświęcimskiej. Hotel znajduje się u stóp wzgórza zamkowego, na którym średniowieczna baszta i zamek.
Budowę hotelu rozpoczęto w czwartym kwartale 2016 r. Będzie w nim 120 pokoi. Goście będą mogli skorzystać np. z bezpłatnego i w pełni wyposażonego centrum fitness, czterech sal konferencyjnych (największa ma 106 m kwadratowych) oraz otwartego centrum biznesowego. W hotelu dostępne jest ponad 175 m kwadratowych przestrzeni do odpoczynku, która może pomieścić 130 gości.
