Pączki Magdy Gessler - przepis. Jak zrobić pączki według przepisu Magdy Gessler? [WIDEO]

Redakcja
Przepis na pączki Magdy Gessler
Przepis na pączki Magdy Gessler Przemysław Świderski
Tłusty Czwartek 2020 zbliża się wielkimi krokami. Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na pyszne pączki, dobrze trafiliście. Szukacie przepisu na pączki Magdy Gessler? Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER.

Przepis na paczki Magdy Gessler: prosto i pysznie

Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na pyszne pączki, dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pączki Magdy Gessler. Ich wykonanie jest nie tylko naprawdę łatwe, ale i efekt końcowy jest po prostu...pyszny.

Przepis na pączki Magdy Gessler [SKŁADNIKI]

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drożdży
  • 2,5 kg smalcu
  • konfitura
  • domowy lukier

Przepis na pączki Magdy Gessler - JAK ZROBIĆ

Do naczynia wlewamy 500 ml mleka, dodajemy 100 g cukru i drożdże. Podgrzewamy do momentu, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie pozostawiamy na 30 minut aby wyrosło.

Wyjmujemy żółtka z 20 jajek. Żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewamy i mieszamy trzepaczką do temperatury 30-35 stopni. Później mieszamy z masą jajeczną. Wsypujemy mąkę około 1,2 kg mąki. Wyrabiamy ciasto rękami. Wyrobione już odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Robimy z nich ruloniki. Później kroimy na małe kawałki. Nadajemy im kuliste kształty. Układamy zlepieniem do dołu i nakrywamy ściereczką na 40 minut.

Rozgrzewamy w rondlu smalec do 180 stopni. Smażymy pączki porcjami i obracamy je. Na koniec odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Polewamy lukrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

To raczej nie jest jej przepis bo slyszalam jak mowiła ze daje ok 40 zołtek na 1 kg mąki

G
Gość

zaczyn z drożdży robimy bez mąki??????

M
Magda (chociaż nie Gesler)

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i mieszamy z masą jajeczną??? o co chodzi??? Nie wiadomo też, po co konfitura, skoro nic z nią nie robimy. tzn. można się domyślić, ale w takim razie po co cały ten przepis? Jeżeli nie zmieścił się w całości, to może lepiej umieścić link czy inny odsyłacz??? Kolejny redakcyjny bubel:(

O
Ola

A masło chowamy do lodówki bo Magda Gessler stwierdziła,że pączki z masłem mają zbyt dużo kalorii.

Dodaj ogłoszenie