Przepis na paczki Magdy Gessler: prosto i pysznie
Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na pyszne pączki, dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pączki Magdy Gessler. Ich wykonanie jest nie tylko naprawdę łatwe, ale i efekt końcowy jest po prostu...pyszny.
Przepis na pączki Magdy Gessler [SKŁADNIKI]
- 2 kg mąki szymanowskiej
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 100 g drożdży
- 2,5 kg smalcu
- konfitura
- domowy lukier
Przepis na pączki Magdy Gessler - JAK ZROBIĆ
Do naczynia wlewamy 500 ml mleka, dodajemy 100 g cukru i drożdże. Podgrzewamy do momentu, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie pozostawiamy na 30 minut aby wyrosło.
Wyjmujemy żółtka z 20 jajek. Żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewamy i mieszamy trzepaczką do temperatury 30-35 stopni. Później mieszamy z masą jajeczną. Wsypujemy mąkę około 1,2 kg mąki. Wyrabiamy ciasto rękami. Wyrobione już odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Robimy z nich ruloniki. Później kroimy na małe kawałki. Nadajemy im kuliste kształty. Układamy zlepieniem do dołu i nakrywamy ściereczką na 40 minut.
Rozgrzewamy w rondlu smalec do 180 stopni. Smażymy pączki porcjami i obracamy je. Na koniec odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Polewamy lukrem.
Źródło: Dzień Dobry TVN
