https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Paluszki Beskidzkie wróciły na taśmę produkcyjną! Aksam po pożarze staje na nogi. Tak wytwarza się popularne przekąski - zdjęcia

Jerzy Zaborski
Adam Klęczar, właściciel Aksamu
Adam Klęczar, właściciel Aksamu Jerzy Zaborski
12 sierpnia 2024 oficjalnie wznowiono produkcję w firmie Aksam. Miesiąc wcześniej dwie hale producenta przekąsek słonych z Malca (paluszków, chrupek czy orzeszków), strawił pożar. Mimo dużych strat, właściciel firmy Adam Klęczar zadeklarował utrzymanie zatrudnienia i pełne wynagrodzenia dla pracowników. Jego słowa odbiły się szerokim echem w Polsce. Klienci zaczęli masowo kupować produkty Aksamu, udzielając wsparcia firmie w trudnych dla niej chwilach.

W symbolu firmy Aksam, producenta słonych przekąsek, jest niedźwiedź na tle Beskidów. Jednak to właśnie niedźwiedź doskonale wpisuje się w obecną sytuację firmy.

- To symbol siły, odwagi i wytrwałości – tłumaczy Artur Klęczar, wiceprezes Aksamu. - To wreszcie symbol odrodzenia, którego jesteśmy dzisiaj świadkami, kiedy równo miesiąc po pożarze ruszamy z produkcją naszych wyrobów.

Największą halę strażakom udało się ocalić. Dwie mniejsze strawił ogień. Dzisiaj w ich miejscu jest pusty plac, bardzo szybko posprzątany. Właściciel zamierza w tym miejscu postawić halę podobną do tej, w jakiej odbywa się obecnie produkcja.

Szybkie wznowienie produkcji było także możliwe dzięki działaniu policji. Biegli szybko zakończyli dochodzenie, wydając opinię w możliwie najkrótszym czasie, przewidzianym na śledztwo. W ciągu trzech tygodni sprawa została umorzona, a dochodzenie maksymalnie mogło trwać pół roku, z kolei inspektor budowlany szybko wydał pozwolenie na rozbiórkę zniszczonych hal.

- Wobec fali pomocy, jaka nas spotkała po pożarze, byliśmy bardzo zbudowani, ale z drugiej strony nie kryliśmy obaw, że naszych produktów w sklepach zabraknie – analizował wiceprezes Klęczar. - Dziś w historycznym dla nas dniu, została tylko wdzięczność. Cieszymy się, że odzyskamy prawie dwie trzecie naszej produkcji sprzed pożaru.

Adam Klęczar, właściciel Aksamu
Adam Klęczar, właściciel Aksamu Jerzy Zaborski

Przy okazji otwarcia produkcji, właściciele podkreślili, że Aksam tworzą najbardziej właściwi ludzie. Pokazali, że potrafią dokonać rzeczy – wydawałoby się – wręcz niemożliwych.

- Aksam to także wspaniali partnerzy – podkreślił Artur Klęczar. - Nie chodzi tylko o firmę pomagającą nam w odbudowie. Jest wiele firm, które w trudnej sytuacji zaoferowały nam pomoc. „Beskidzkie” to także wspaniali klienci, których wsparcie bardzo podnosiło nas na duchu, motywując do pracy, aby jak najszybciej wznowić produkcję.

W Aksamie podkreślają, że ważny jest dobry początek odrodzenia po pożarze. Do ostatecznego sukcesu droga jeszcze daleka, ale trzeba do celu dążyć małymi krokami, a pierwszy właśnie został zrobiony.

- Gdyby największa hala spłonęła w pożarze, leżelibyśmy na łopatkach. Jednak dzięki determinacji strażaków tylko częściowo największa hala została uszkodzona, bo była połączona z tymi, które uległy zniszczeniu. Błyskawicznie odnowiliśmy tę halę i możemy świętować mały sukces – powiedział z kolei Adam Klęczar, prezes Aksamu.

W Aksamie podkreślają, że odbudowa firmy będzie przypominała maraton. Jednak pierwszy okres śmiało można nazwać sprintem.

- Dziś możemy się na chwilę zatrzymać, aby się cieszyć z tego, co udało się osiągnąć. Z czasem w ocalałej hali będziemy montować kolejne linie produkcyjne. Jesienią, w wynajętej hali, rozpoczniemy produkcję paluszków o smaku sera i cebulki, a już pierwszym kwartale 2025 roku wrócimy do mocy produkcyjnych sprzed pożaru – zadeklarował Artur Klęczar.

Dodajmy, że kilkudziesięciu pracowników Aksamu, wobec mniejszego obecnie zapotrzebowania na ręce do pracy, znalazło zatrudnienie w Maspeksie, w jego zakładach w Wadowicach oraz Tychach.

12 sierpnia 2024 oficjalnie uruchomiono produkcję w Aksamie
12 sierpnia 2024 oficjalnie uruchomiono produkcję w Aksamie Jerzy Zaborski
12 sierpnia 2024 oficjalnie uruchomiono produkcję w Aksamie
12 sierpnia 2024 oficjalnie uruchomiono produkcję w Aksamie Jerzy Zaborski
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska