Prosty, ale bardzo pyszny przepis na uwielbiane przez dzieci pancakes. Delikatne, smażone bez tłuszczu, z dodatkiem serka ricotta i cytryny.
Pancakes z ricottą i cytryną, czyli puszyste amerykańskie naleśniki nieco inaczej [PRZEPIS]
Pancakes z ricottą i cytryną. Fot. Dorota Wójcicka
Składniki
250 g ricotty
3/4 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
2 płaskie łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie Do miski wyłożyć ricottę, dodać mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i sok z cytryny, zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu. Podawać ze świeżymi owocami. Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”