https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kaczką zwyciężyły [ZDJĘCIA]

Festiwal. Pierogi z kaczką i morelą oraz pierogi św. Marty - z wędzonego mięsa z ziołami - zdobyły w niedzielę pierwsze miejsca w konkursie profesjonalnym i publiczności na najlepsze pierogi podczas 16. Festiwalu Pierogów w Krakowie.

Statuetkę św. Jacka z Pierogami jury wręczono krakowskiej firmie „Sekret Smaku” za zwycięskie pierogi z kaczką i morelą, natomiast nagrodę publiczności figurę króla Kazimierza Wielkiego otrzymała restauracja „Polskie Smaki” za pierogi św. Marty.

Na miłośników pierogów w czasie tegorocznego festiwalu czekało wiele atrakcji. Już w dniu rozpoczęcia wydarzenia 11 sierpnia najmłodsi mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych.

W ramach festiwalu odbył się także koncert znanej krakowskiej artystki Joanny Słowińskiej.

Festiwal Pierogów to cykliczna impreza, organizowana przez Prezydenta Miasta Krakowa i Krakowską Kongregację Kupiecką, niezmiennie od lat promuje i kultywuje tradycje staropolskiej kuchni.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska