Piersi z kurczaka to mięso niskokaloryczne i bardzo smaczne. Dlatego od lat piersi z kurczaka goszczą na naszych stołach. Oprócz popularnych „dewolajów” warto przygotować coś innego. Zobaczcie propozycje naszej Czytelniczki.
Rolada z piersi kurczaka z pieczarkami i serem [PRZEPIS]

Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 25 dag sera żółtego
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
Wykonanie
Żółtka zmiksować z majonezem. Ubić białka i dodać do żółtek. Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Blachę piekarnikową (30x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować oliwą. Wylać masę jajeczną. Piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić i oderwać papier do pieczenia, uważając aby nie rozerwać ciasta jajecznego.
Piersi z kurczaka odsączyć na ręczniku papierowym, przekroić na pół jak na kotlety, rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć do odparowania wody i też doprawić. Na upieczoną masę jajeczną wyłożyć kotlety, a następnie pieczarki, zawinąć w roladę (dobrze pomóc sobie jakąś ściereczką). Można zawinąć w sreberko, wtedy łatwiej się to zwija. Piec w piekarniku ok. 45-60 minut w 180 stopniach, aby mięso się dobrze upiekło w środku.
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym [PRZEPIS]

Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 6 pieczarek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- papryka słodka w proszku
Wykonanie
Pierś przeciąć na 4 kotlety, lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić do sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu. Położyć mięso i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Przepisy Karoliny Marczewskiej
Szukasz innych przepisów na dania z kurczakiem? Zobacz:
