Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym czy rolada z kurczaka? Zobacz dwa pomysły na dania z piersi kurczaka [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym czy rolada z kurczaka? Zobacz dwa pomysły na dania z piersi kurczaka.
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym czy rolada z kurczaka? Zobacz dwa pomysły na dania z piersi kurczaka. Fot. Karolina Marczewska
Co zrobić z piersi kurczaka? Poznaj dwa przepisy na roladę z pieczarkami i serem oraz pierś z kurczaka w sosie jogurtowym. Będziesz zachwycony! Piersi z kurczaka to mięso, z którego można przygotować smaczny i szybki obiad.

Piersi z kurczaka to mięso niskokaloryczne i bardzo smaczne. Dlatego od lat piersi z kurczaka goszczą na naszych stołach. Oprócz popularnych „dewolajów” warto przygotować coś innego. Zobaczcie propozycje naszej Czytelniczki.

Rolada z piersi kurczaka z pieczarkami i serem [PRZEPIS]

Rolada z piersi kurczaka z pieczarkami i serem.
Rolada z piersi kurczaka z pieczarkami i serem. Fot. Karolina Marczewska

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 25 dag sera żółtego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Wykonanie
Żółtka zmiksować z majonezem. Ubić białka i dodać do żółtek. Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Blachę piekarnikową (30x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować oliwą. Wylać masę jajeczną. Piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić i oderwać papier do pieczenia, uważając aby nie rozerwać ciasta jajecznego.
Piersi z kurczaka odsączyć na ręczniku papierowym, przekroić na pół jak na kotlety, rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć do odparowania wody i też doprawić. Na upieczoną masę jajeczną wyłożyć kotlety, a następnie pieczarki, zawinąć w roladę (dobrze pomóc sobie jakąś ściereczką). Można zawinąć w sreberko, wtedy łatwiej się to zwija. Piec w piekarniku ok. 45-60 minut w 180 stopniach, aby mięso się dobrze upiekło w środku.
 

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym [PRZEPIS]

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym.
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym. Fot. Karolina Marczewska

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka w proszku

Wykonanie
Pierś przeciąć na 4 kotlety, lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić do sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu. Położyć mięso i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Przepisy Karoliny Marczewskiej

Szukasz innych przepisów na dania z kurczakiem? Zobacz:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie