Aż 71% Polaków twierdzi, że kiedy byli dziećmi, owoce i warzywa były smaczniejsze. Niemal połowa z nas (49%) uważa, że winę za pogarszający się smak żywności ponosi „wszechobecna chemia”.
Sprawdź też:** Zjazd Sadowników z Kujawsko-Pomorskiego. Zajrzyj**
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stwierdza, że to niemożliwe, aby ankietowani pamiętali smaki sprzed chemizacji rolnictwa.
Pierwsze środki ochrony roślin, tj. siarka, były stosowane już 5 000 lat temu. Wraz ze wzrostem populacji, od około 100 lat środki ochrony roślin stały się nieodzownym narzędziem w pracy rolnika i są wykorzystywane jako lekarstwa dla roślin.
PSOR powołuje się na naukowców z Uniwersytetu Nowojorskiegoii, którzy podkreślają, że emocje mają wpływ na procesy zapamiętywani, wpływają więc na nasze wspomnienia, w tym – wspomnienia smaku. Czas dzieciństwa najczęściej stanowi dobre skojarzenie, to moment beztroski, sielanki, wakacji na wsi.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Smak owoców zależy przede wszystkim od stosunku cukrów do kwasów w nich zawartych. Wpływają na to zarówno odmiana, warunki pogodowe i termin zbioru.

- Na smak owoców i warzyw wpływa wiele czynników. Przykładowo, nieco inny będzie smak tej samej odmiany jabłka pochodzącego z dwóch różnych regionów sadowniczych, co wynika z warunków klimatycznych. Poza tym uprawiane kiedyś popularne odmiany zastępowane są nowymi bardziej odpornymi na ataki szkodników i chorób, dającymi lepszy plon – opisuje dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Owoce do przechowywania zbierane są w stadium dojrzałości określanym jako dojrzałość zbiorcza. To stadium pełnej dojrzałości fizjologicznej ale nie dojrzałości konsumpcyjnej. Zatem ich smak z reguły jest znacznie uboższy niż owoców w pełni dojrzałych. Owoce takie pełnię smaku uzyskują po okresie przechowywania.
Polecamy także:**Jabłka dla krajów arabskich? Mus czerwone. I bardzo wysokiej jakości**
PSOR podkreśla, przykładem są jabłka przechowywane w chłodniach. Spowalnia się ich funkcje życiowe i dzięki temu możemy jabłka zebrane z polskich sadów jeść przez cały rok. Owoce z przydomowych sadów zazwyczaj zbierane są w stadium dojrzałości konsumpcyjnej, czyli nadające się od razu do spożycia, więc ich smak jest pełniejszy. Niestety trwałość takich owoców jest znacznie ograniczona.
Źródło: Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin