Szukasz pomysłu na nietypowy obiad? Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to lekkie i pyszne danie.
Kotleciki ryżowe ze szpinakiem [PRZEPIS]
Składniki:
- 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta)
- 200 g szpinaku grubo krojonego
- 10 szt pomidorów suszonych posiekanych
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
- 100 g bułki tartej
- 30 g parmezanu
- 2 jajka
- sól i pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować kotleciki. I smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać z bazyliowym pesto.

Wideo