https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na lekki obiad. Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to lekkie i pyszne danie. Zobacz przepis.
Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to lekkie i pyszne danie. Zobacz przepis. Fot. materiały prasowe
Złociste kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad lub wyśmienitą kolację. Zobacz przepis.

Szukasz pomysłu na nietypowy obiad? Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to lekkie i pyszne danie.

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta)
  • 200 g szpinaku grubo krojonego
  • 10 szt pomidorów suszonych posiekanych
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 100 g bułki tartej
  • 30 g parmezanu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować kotleciki. I smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać z bazyliowym pesto.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska