Biesiada przy pysznie zastawionym stole to nie tylko okazja do zaspokojenia apetytu i rozpieszczenia podniebienia, ale przede wszystkim możliwość sprezentowania czegoś bezcennego – wspólnie spędzonego czasu i rozmowy oraz pielęgnowania więzi rodzinnych. Dla babci i dziadka, bez wątpienia rozmiłowanych w tradycyjnej polskiej kuchni, wyśmienitą propozycją stanie się aromatyczny gulasz z miękkimi kąskami duszonego mięsa wieprzowego w kremowym i delikatnym sosie.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK.
![Pomysł na obiad dla babci i dziadka: klasyczny, delikatny gulasz z karczku wieprzowego [PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5d/a1/5c45a00c45216_o,size,380x238,q,71,h,51e5f8.jpg)
Składniki
500 g karczku wieprzowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
500 ml wody
2 ząbki czosnku
300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
2-3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.
Zobacz też:Dzień Babci i Dziadka. Upiecz dziadkom radość, czyli pyszne ciasta w prezencie