Biesiada przy pysznie zastawionym stole to nie tylko okazja do zaspokojenia apetytu i rozpieszczenia podniebienia, ale przede wszystkim możliwość sprezentowania czegoś bezcennego – wspólnie spędzonego czasu i rozmowy oraz pielęgnowania więzi rodzinnych. Dla babci i dziadka, bez wątpienia rozmiłowanych w tradycyjnej polskiej kuchni, wyśmienitą propozycją stanie się aromatyczny gulasz z miękkimi kąskami duszonego mięsa wieprzowego w kremowym i delikatnym sosie.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK.
Składniki
500 g karczku wieprzowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
500 ml wody
2 ząbki czosnku
300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
2-3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.
Zobacz też:Dzień Babci i Dziadka. Upiecz dziadkom radość, czyli pyszne ciasta w prezencie
Zobacz też:
Zobacz też:Prozdrowotne właściwości olejów spożywczych - hit czy mit?
Zobacz też:5 rzeczy, których nie wiesz o winie
Zobacz też:Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?