Klops pieczony z jajkami, z kaszą i burakami to pomysł na pyszny obiad. Przepis Olgo Tochowicz.
Składniki na klopsa
- 250 g mięsa
- dwie kromki pełnoziarnistego, lekko namoczonego chleba
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- jedno jajko do masy
- posiekane zioła
- dwa jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz do smaku
- garść zmielonych płatków zbożowych (opcjonalnie)
Wykonanie klopsa
Mięso przepuścić przez maszynkę. Dwie kromki pełnoziarnistego, lekko namoczonego chleba, 1 marchewkę, 1 łodygę selera naciowego przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jedno jajko, posiekane zioła sól i pieprz do smaku i jeżeli całość jest trochę za rzadka garść zmielonych płatków zbożowych.
Ugotować dwa jajka na twardo, oblepić je mięsem i piec ok. 15 minut w gorącym (ok. 200 st.) piekarniku, potem zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze ok. pół godziny, podlewając bulionem.
Składniki na buraczki
- 1 kg buraków w łupinach
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g jogurtu naturalnego niesłodzonego
- sól i mielone nasiona kopru do smaku
Wykonanie buraczków
Ugotować ok. 1 kg buraków w łupinach, gdy ostygną obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać sok z 1/2 cytryny, 200 g jogurtu naturalnego niesłodzonego, sól i mielone nasiona kopru do smaku. Podgrzać, uważając, żeby się nie przypaliło i podawać.
Składniki na kaszę
- kasza jęczmienna lub gryczana
- garść grzybów
- szczypiorek
- pomidor
- sól
Wykonanie
Podsmażyć na patelni garść posiekanych świeżych grzybów (najlepsze są rydze), posiekany szczypiorek, dużego, obranego ze skórki i posiekanego pomidora. Wszystko lekko osolić, chwilę podusić, a potem dodać ugotowaną kaszę jęczmienną lub gryczaną.
Zobacz koniecznie!
