https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Kluski leniwe inaczej. Pierogi leniwe ze śliwkami kalifornijskimi [PRZEPIS]

mad
Kluski leniwe to pomysł na szybki obiad.
Kluski leniwe to pomysł na szybki obiad.
Kluski (pierogi) leniwe to klasyka kuchni polskiej. My proponujemy leniwe nieco inaczej – z dodatkiem śliwki kalifornijskiej. Dzięki niej ta klasyczna potrawa nabierze wyrazistego charakteru.

Proste kluski leniwe z sera białego to przysmak niejednego dziecka i pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do posypania blatu

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj mąkę, jajka i sól, wymieszaj. Śliwki drobno posiekaj, dodaj do wyrobionego ciasta, wymieszaj. Masę przełóż na podsypany mąką blat. Do ciasta, które jest luźne nie dawaj więcej mąki, cisto ma być mało zwarte, wtedy leniwe będą delikatne. Na podsypanym mąką blacie formuj ruloniki, krój je jak kopytka. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną w tym czasie w rondelku roztop masło.
Pierogi leniwe podawaj polane masłem, można je ozdobić miętą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska