Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Kluski leniwe inaczej. Pierogi leniwe ze śliwkami kalifornijskimi [PRZEPIS]

mad
Kluski leniwe to pomysł na szybki obiad.
Kluski leniwe to pomysł na szybki obiad.
Kluski (pierogi) leniwe to klasyka kuchni polskiej. My proponujemy leniwe nieco inaczej – z dodatkiem śliwki kalifornijskiej. Dzięki niej ta klasyczna potrawa nabierze wyrazistego charakteru.

Proste kluski leniwe z sera białego to przysmak niejednego dziecka i pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do posypania blatu

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj mąkę, jajka i sól, wymieszaj. Śliwki drobno posiekaj, dodaj do wyrobionego ciasta, wymieszaj. Masę przełóż na podsypany mąką blat. Do ciasta, które jest luźne nie dawaj więcej mąki, cisto ma być mało zwarte, wtedy leniwe będą delikatne. Na podsypanym mąką blacie formuj ruloniki, krój je jak kopytka. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną w tym czasie w rondelku roztop masło.
Pierogi leniwe podawaj polane masłem, można je ozdobić miętą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska