Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami to pomysł na dobry obiad. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami [PRZEPIS]
Składniki
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Grzyby (pieczarki) oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby razem z cebulą podsmażyć 10 minut na oliwie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Filety z piersi kurczaka cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa nałożyć porcję farszu grzybowego. Mięso zwinąć w roladki.
Dewolaje maczać w rozkłóconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwią. Smażyć na małym ogniu, na rumiano z każdej strony. Podawać z ziemniakami i surówką.
Masz chwilę? Znasz wszystkie kultowe potrawy z PRL? Rozwiąż QUIZ:

Wideo