https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami [PRZEPIS]

mad
Kotlet de volaille (dewolaj)  z piersi kurczaka z grzybami to pomysł na smaczny obiad.
Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami to pomysł na smaczny obiad. Fot. Katarzyna Jaworek
Kotlet de volaille to jedno ze słynniejszych dań przygotowywanych na całym świecie z piersi kurczaka. Pamiętajmy, że klasyczny dewolaj zawiera w środku jedynie masło! Dziś proponujemy wariacje na temat kotleta de volaille – z grzybami lub pieczarkami. Zobaczcie przepis!

Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami to pomysł na dobry obiad. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:
Grzyby (pieczarki) oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby razem z cebulą podsmażyć 10 minut na oliwie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Filety z piersi kurczaka cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa nałożyć porcję farszu grzybowego. Mięso zwinąć w roladki.
Dewolaje maczać w rozkłóconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwią. Smażyć na małym ogniu, na rumiano z każdej strony. Podawać z ziemniakami i surówką.

Masz chwilę? Znasz wszystkie kultowe potrawy z PRL? Rozwiąż QUIZ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska