Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Kotlety mielone z koperkiem i kaszą quinoa [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kotlety mielone z koperkiem i kaszą quinoa to pomysł na szybki obiad. Zobacz przepis.
Kotlety mielone z koperkiem i kaszą quinoa to pomysł na szybki obiad. Zobacz przepis. Fot. Sylwia Ładyga
Pomysł na obiad z mięsa mielonego. Koperkowe kotlety z dodatkiem kaszy quinoa i papryki. Zobaczcie przepis!

KOPERKOWE KOTLETY MIELONE [PRZEPIS]

Koperkowe kotlety z dodatkiem kaszy  quinoa i papryki.
Koperkowe kotlety z dodatkiem kaszy quinoa i papryki. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 25 dag mielonego mięsa (np. łopatka)
  • 1/2 szklanki kaszy quinoa
  • 2 kromki chleba pszennego
  • duże jajko
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pół czerwonej papryki
  • sól, pieprz, chili , czosnek

Wykonanie
Kaszę quinoa ugotować (kilkanaście minut) w osolonej wodzie, przecedzić, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko oraz dodać 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Dodać posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawić do smaku.
Wszystko razem bardzo dokładnie wyrobić na gładka masę. Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podawać gorące, np. z sosem śmietanowo-koperkowym.
Przepis Sylwii Ładygii, autorki bloga "Ostra na słodko"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska