KOPERKOWE KOTLETY MIELONE [PRZEPIS]

Składniki
- 25 dag mielonego mięsa (np. łopatka)
- 1/2 szklanki kaszy quinoa
- 2 kromki chleba pszennego
- duże jajko
- pęczek koperku
- 4 łyżki bułki tartej
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz, chili , czosnek
Wykonanie
Kaszę quinoa ugotować (kilkanaście minut) w osolonej wodzie, przecedzić, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko oraz dodać 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Dodać posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawić do smaku.
Wszystko razem bardzo dokładnie wyrobić na gładka masę. Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podawać gorące, np. z sosem śmietanowo-koperkowym.
Przepis Sylwii Ładygii, autorki bloga "Ostra na słodko"

Wideo